Biznis Vesti
CENA LEPOTE Zavrteće vam se u glavi od cifre koju Srpkinje daju na tretmane

CENA LEPOTE Zavrteće vam se u glavi od cifre koju Srpkinje daju na tretmane

Poslovna žena u Srbiji koja zarađuje više od 800 evra mesečno na ulepšavanje troši u proseku oko 150 evra, dok na godišnjem nivou, pod uslovom da želi "maksimalnu lepotu" cena dostiže i neverovatne dve hiljade evra. To uključuje i više od sto tretmana godišnje, pokazuju istraživanje "Blic Biznisa"

frizeri Foto: shutterstock
frizeri

Poznatno je da osim na osnovne životne potrebe, svaka žena mnogo novca troši i na različitete tretmane. U većini slučajeva to nije samo hir, već standard života. Novac se tako troši na kozmetičke tretmane i preparate, manikir, pedikir, odlazak kod frizera, na depilaciju, ali i na masaže, fitnes i druge vrste treninga. Mnoge danas podležu estetskim korekcijama kojim se podvrgavaju na svaki šest meseci.

Lepota više nije hir već standard života žene
Foto: Promo
Lepota više nije hir već standard života žene

Uvek sređena i doterana frizura, negovana koža i nokti, kao i moderna garderoba za poslovnu ženu, recimo menadžerku ili direktorku danas je imperativ. Da bi odgovorila na te zahteve, potrebno joj je i vremena i novca.

Za uvek doteranu frizuru, žena na feniranje ide dva puta nedeljno, što je košta ukupno oko 10 evra, imajući u vidu da je cena feniranja u proseku u Beogradu oko pet evra. Ne treba zanemariti da je farbanje kose, najmanje jednom mesečno, dodatni izdatak za frizuru. Cene farbanja se razlikuju u zavisnosti od toga koje tehnike se koriste pa mogu biti i do 50 evra.

Manikir se uvek podrazumevao, a poslednjih godina u modi su i stavljanje trajnog laka ili izlivanje noktiju, što dodatno povećava cenu tretmana, ali na duži period damu oslobađa razmišljanja o urednosti noktiju. U proseku na sređivanje noktiju na rukama ona mesečno potroši oko 25 evra.

Cene pedikira takođe se razlikuju i to u zavisnosti da li se radi estetski ili medicinski pedikir, kao i da li se stavlja lak ili gel lak. Tako da cene budu i do 20 evra po tretmanu.

Živimo u doba kada se podrazumeva da je koža žene, mada često i muškarca potpuno glatka, pa se tako veliki deo mesečnog izdatka odnosi i na depilaciju ili epilaciju (otklanjanje dlake sa korenom). Tu postoji mnogo razlika, od toga koje tehnike se koriste, koji preparati, ali i koliko trajan učinak treba da bude. Tako recimo, depilacija celog tela voskom može da košta oko 30 evra, ali često cene budu i znatno veće. Ako se ipak odluče na epilaciju moraju biti spremne da odvoje i do 100 evra po tretmanu.

Manikir se podrazumeva, a popularno je stavljanje trajnog laka
Foto: Promo
Manikir se podrazumeva, a popularno je stavljanje trajnog laka

U plan sređivanja žene poslednjih godina uključuju i japansko iscrtavanje obrva, za šta se mora izdvojiti i do 200 evra za prvi tretman, kao i nadogradnja trepavica koja u zavisnosti od tehnike i metode može koštati i do 40 evra.

Ne treba zaboraviti ni različite higijenske i medicinske tretmane za negu kose i lica, za koje se cene kreću i znatno više od 50 evra.

Zbog održavanja lepote, dame odlaze i na masaže kao i redovne treninge u teretane za šta se cene takođe razlikuju prema vrsti masaže ili treninga, ali se mogu uplaćivati i mesečne članarine čije se cene kreću čak i do 250 evra.

Estetski zahvati postali trend

Estetske intervencije su ranije bile "rezervisane" za estradne ličnosti, ali danas im podleže većina dama. Rezultati tih tretmana traju pola godine do godinu dana.

Sve više žena radi estetske korekcije lica, pa je tako ubrizgavanje botoksa naširoko poznato za borbu protiv bora, ali i hijaluronski fileri za usne postali su trend. Jedan takav tretman košta oko 300 evra, a radi se jednom do dva puta godišnje, dok su sve traženiji i tretmani uklanjanja podočnjaka kao i korekcije nosa.

Interesantno je da se dame često odreknu i izlazaka, kupovine nove garderobe ili šminke kako bi skupile dovoljno novca za sve tretmane za koje veruju da će im obezbediti lepotu. Bez obzira da li su njihovi postupci nametnuti novim standardima lepote i života, činjenica je da nisu jeftini i da se izdaci za njih osećaju u budžetu.