Dostupni linkovi

Mladi ogorčeni cijenama najma na Jadranu


U Zagrebu je prosječna cijena najma stana do 60 kvadratnih metara oko 634 eura mjesečno
U Zagrebu je prosječna cijena najma stana do 60 kvadratnih metara oko 634 eura mjesečno

Cijene najma stanova i soba u Zagrebu i jadranskim gradovima zbog produljenja turističke sezone enormno su porasle i sve više studenata, zaposlenih mladih ljudi i mladih obitelji ima ozbiljan problem kako unajmiti stan. Pred izbore za Europski parlament taj je problem prepoznala i politika, za sada ona sa lijevog spektra, i traže reguliranje kratkoročnog najma i državnu intervenciju u stambeni fond.

Sve je više ogorčenih napisa po medijima da mladi u Zagrebu i u jadranskim gradovima - bilo da dolaze tamo na studij, da su mlade obitelji ili se žele osamostaliti od roditelja - zbog izuzetno visokih cijena dugoročnog najma nisu u mogućnosti unajmiti stan za sebe. Uzrok – sve veći priljev turista iz cijelog svijeta u Hrvatsku, pogotovo onih koji smještaj organiziraju preko internetskih platformi booking.com i airbnb, i sve dulja turistička sezona koja se u ponekim gradovima protegla već na cijelu godinu.

Nakon što je dvadesetak hrvatskih nevladinih udruga prepoznalo problem i priključilo se europskoj inicijativi "Stanovanje za sve", pitanje stanovanja mladih prepoznao je pred izbore za Europski parlament i lijevi dio političke scene. Donedavni socijaldemokrat, a sada kandidat za Europski parlament na listi stranke Start, Bojan Glavašević za Radio Slobodna Europa (RSE) opisuje kako to izgleda na terenu.

U Hrvatskoj postoji veliki jaz u bogatstvu: Bojan Glavašević
U Hrvatskoj postoji veliki jaz u bogatstvu: Bojan Glavašević

"Sada imamo situaciju da svake godine cijena najma raste. U prošloj godini je u Zagrebu cijena najma narasla gotovo 8,5 posto, u Rijeci 7,7, u već ionaku skupom Splitu za 3,4 posto. Trenutno je u Zagrebu prosječna cijena najma stana do 60 kvadratnih metara oko 634 eura mjesečno", rekao je Glavašević.

Koordinatorica političke platforme "Možemo" Sandra Benčić za RSE kaže kako je i ova priča dokaz da samoregulacija tržišta ne može riješiti sve probleme. Kako je problem ne samo hrvatski, nego i europski, prema Europskoj uniji ide zahtjev da se investiranje u javno stanovanje ne računa više kao deficit, da se državi i lokalnim sredinama omogući da više izdvoje za javno stanovanje, i da im se omogući da reguliraju problem kratkotrajnog najma, a da se to ne smatra kao narušavanje tržišne utakmice.

"To je problem i kod studenata i kod mladih obitelji koje si ne mogu kupiti stan, ali ga sada više ne mogu ni unajmiti, jer su cijene najma postale zaista izuzetno visoke. A postale su toliko visoke zato što je kratkoročni najam potpuno dereguliran, a njegova velika raširenost općenito diže cijene nekretnina. Mi želimo da se airbnb i slične platforme mogu regulirati na lokalnom nivou, i za to ćemo se boriti i na razini EU i unutar Hrvatske", pojašnjava Benčić.

Platforma "Možemo" traži i pravednije porezno opterećenje.

Želimo da se airbnb i slične platforme mogu regulirati na lokalnom nivou: Sandra Benčić
Želimo da se airbnb i slične platforme mogu regulirati na lokalnom nivou: Sandra Benčić

"Želimo da se porezno razlikuje male iznajmljivače koji iznajmljuju dijelove svog stana ili jednu nekretninu da bi popunili svoj kućni budžet od onih koji imaju desetke nekretnina i time se bave kao jedinim biznisom, i na taj način mnogima narušavaju uopće samu mogućnost da dođu do stana. Te dvije kategorije treba i porezno razlikovati – ne može se plaćati godišnji paušal od par stotina kuna po krevetu, a sa druge strane zarađivati milijune na desecima nekretnina", kaže Benčić.

Glavašević je također za promjenu pravnog okvira i korištenje najboljih europskih i svjetskih iskustava, jer, kaže, ovako se dalje ne može.

"Problem je u tome što u Hrvatskoj postoji veliki jaz u bogatstvu. Od trenutnog stanja profitira uska skupina građana koji su vlasnici tih stanova koje rentaju i od toga imaju profit. To je skroz OK, ali problem je u tome da postoji velika većina građana Hrvatske koji žive neusporedivo lošije nego oni", konstatira kandidat za Europski parlament na listi stranke Start Bojan Glavašević.

Prema podacima koje je on prikupio, između 70 i 80 posto svih hrvatskih građana u dobi od 18 do 34 godine još živi sa roditeljima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG