Biznis Vesti
Beogradska firma kupuje kruševačkog giganta

Beogradska firma kupuje kruševačkog giganta

Komisija za zaštitu konkurencije odobrila je koncentraciju učesnika na tržištu maziva i ulja Srbije koja nastaje sticanjem neposredne pojedinačne kontrole od strane društva "Ellis Enterprises East" iz Beograda, iza kojeg stoji "Valvolin grupa", nad poslovanjem Fabrike maziva "FAM Kruševac" koja je u državnom vlasništvu.

benzinska pumpa Foto: CIN / RAS Srbija
benzinska pumpa

Akt o koncentraciji koji je Komisija ispitivala je kupoprodajni ugovor od 24. februara između Fabrike maziva FAM i "Ellisa" kojim se prenosi vlasništvo određenom pokretnom i nepokretnom imovinom, pravima intelektualne svojine i svih lista klijenata poslovanja u vezi sa proizvodnjom maziva, industrijskih ulja i srodnih proizvoda.

Foto: Tanjug/AP

"Ellis" je društvo osnovano marta 2018. godine registrovano za proizvodnju derivata nafte i do sada nije ostvarivalo prihode, niti je prisutno na relevantnom tržištu Srbije, konstatovala je Komisija, a kako se navodi deo je "Valvoline grupe" koja je pod krajnjom kontrolom "Valvoline Inc" iz SAD, svetskog trgovca i snabdevača maziva, proizvoda i usluga za održavanje vozila sa prodajom u više od 140 zemalja sveta.

FAM je vodeći domaći proizvođač maziva, mazivnih masti i specijalnih maziva, ulja za obradu metala, sredstava za antikorozivnu zaštitu i sredstava za odmašćivanje i čišćenje, navodi se u rešenju i dodaje kako FAM izvozi u 10 zemalja Evrope, a ima 579 proizvoda, od čega su 131 sredstva za hlađenje, 107 motorna ulja, 143 industrijska ulja.

Ovo tržište u Srbiji, prema procenama koje je analizirala Komisija, iznosi 30.000 tona u ukupnoj vrednosti od 48,5 miliona evra, a FAM je na 20 do 30 odsto tržišnog udela u veleprodaji Srbije, dok je u ukupnoj proizvodnji ova kompanija na 40 do 50 odsto.

Komisija za zaštitu konkurencije zaključila je da sprovođenjem ove koncentracije dolazi do manjeg preklapanja, a da će tržišni udeo poslovanja u zbiru prodaja biti povećan za do pet odsto.