Podrška za Kosovo, Si nam šalje i oružje

D. MILINKOVIĆ

25. 04. 2019. u 20:21

Vučić zadovoljan razgovorima sa kineskim kolegom, potvrđena podrška po pitanju KiM i najavljena saradnja u vojnoj oblasti. Beograd zainteresovan za dronove "ving lung", ali i PVO sistem FK-3

Подршка за Косово, Си нам шаље и оружје

Predsednik Srbije obratio se delegatima Komunističke partije

SRBIJA i dalje može da računa na iskrenu podršku Kine u odbrani teritorijalnog integriteta, dolazak novih investicija, ali i na saradnju u nabavci vojne opreme i naoružanja.

Ovo su tri ključne tačke susreta u četvrtak u četiri oka srpskog predsednika Aleksandra Vučića sa šefom kineske države Si Đinpingom i višečasovnih razgovora sa njegovim najbližim saradnicima. Vučić se sa Sijem sastao u Pekingu, gde učestvuje na forumu "Pojas i put", a nakon susreta, u prisustvu dvojice predsednika, potpisano je više sporazuma kojima će kineska ulaganja u Srbiju, sa dosadašnjim projektima, dostići ukupno 7,5 milijardi evra.

Vučić, kojeg je Si primio u Velikom domu naroda u Pekingu, poručio je da je prezadovoljan sastankom, da u Srbiju donosi dobre vesti, i da je sa kineskim predsednikom vodio iskren i prijateljski razgovor:

- Predsednik Kine dao je zeleno svetlo za vojnotehničku saradnju sa Srbijom. Već nabavljamo dve bespilotne letelice, tražili smo od Kineza transvernu tehnologiju i "nou hau" za našu bespilotnu letelicu "Pegaz", a razmišljamo i o kineskim raketama srednjeg dometa "zemlja-vazduh", koje su izvanredne. Reč je o tri baterije za zaštitu našeg neba. Srbija je danas značajno snažnija nego pre 20 godina, a za pet i 10 očekujte mnogo veću snagu naše zemlje.

Kako nezvanično saznajemo, zainteresovani smo za nabavku dronova nove generacije "ving lung" koji mogu da budu naoružani. Takođe, pokazali smo želju da kupimo i PVO sistem srednjeg dometa FK-300 za zaštitu jedinica na kopnu od napada iz vazduha, poznati kao "kineski S-300". Sposoban je da sa čak 12 raketa istovremeno gađa šest ciljeva na visini od 30 kilometara.



Predsednik Si preneo je Vučiću da je malo zemalja u svetu koje, poput Srbije, otvoreno govore i prihvataju prijateljstvo sa Kinom. On je rekao i da je Srbija važna zemlja u izgradnji inicijative "Pojas i put" i podvukao da se stav Pekinga po pitanju KiM ne menja:

Aleksandar Vučić i Si Đinping

- Kina ima veoma čvrst stav o Kosovu, jer poštuje Srbiju koja nezavisno donosi svoje odluke i što je država u pravom smislu te reči. To razumevanje i podršku Kina nam je pružila kada je reč o pokušaju Prištine da postane članica Interpola, Uneska i drugih međunarodnih organizacija, i na nju možemo da računamo i ubuduće - rekao je Vučić koji je Siju još jednom preneo da će Peking uvek imati podršku Srbije kada je reč o Tajvanu i drugim oblastima.

Vučić je otkrio i da mu je Si rekao da nikada neće zaboraviti posetu Srbiji i smederevskoj "Železari", kao i da je, iako nije bilo planirano, na insistiranje kineske strane, potpisan sporazum sa Eksim bankom o finansiranju pruge Novi Sad - Subotica. Potpisan je i ugovor o finansiranju izgradnje auto-puta Preljina - Požega na Koridoru 11, a parafiran je i Sporazum o privredno--tehničkoj saradnji između vlada Srbije i Kine, koji omogućava bespovratnu pomoć Kine za zajedničke projekte.

Prvi čovek Srbije obratio se i delegatima Komunističke partije na panelu "Povezivanje među ljudima":

- Srbiji je važno da sarađuje sa Kinom, jer je to velika sila, koja za razliku od drugih, ne vrši pritisak, već i malim zemljama prilazi uvek s poštovanjem. Ako Peking nastavi i zadrži taj pristup prema malim nacijama i zemljama, stav poštovanja i međusobnog uvažavanja, to je nešto što čitav svet želi da vidi i steći će nove prijatelje i ljude koji će podržavati kineske ideje.

Inače, predsednik Si prihvatio je Vučićev poziv da ponovo poseti Srbiju:

- Dao je nalog svom ministru spoljnih poslova da pronađe vreme u njegovom gustom rasporedu. Kroz osmeh mi je govorio da zna koliko mi je to važno, da vidi moju volju da ga dočekam još jednom. To bi bila kruna mog posla i karijere, da predsednika Sija dovedemo drugi put u Srbiju, jer bi to mnogo toga donelo našoj zemlji.

PEKINŠKA PATKA SA VANGOM

KINESKI domaćini priredili su u čast Vučića svečani ručak, na kojem je služen specijalitet pekinška patka. Banket je je priredio Vang Huning, član Stalnog komiteta Politbiroa CK KP Kine, sa kojim je Vučić imao i bilateralni sastanak. Sa Vangom, koji slovi za ideologa moderne Kine i jedan je od vodećih umova te zemlje, razgovarao je o brojnim temama, između ostalog i o tome kako da Srbija čuva svoju nezavisnost i razvija ekonomiju.


MEDIJI O SASTANKU

VODEĆI kineski mediji posvetili su u četvrtak značajnu pažnju susretu Vučića i Sija. Agencija Sinhua prenela je da je Si rekao da od uspostavljanja strateškog partnerstva Kine i Srbije 2016, bilateralna saradnja u različitim oblastima polako napreduje, kao i da je pojačano uzajamno političko poverenje, a da su obe strane čvrsto podržavale suštinske interese one druge. Vest Sinhue preneli su brojni kineski mediji, kao što su "Čajna dejli", "Global tajms", "Pipl".


ZAGRLjAJ PRIJATELjA

VUČIĆ je novinarima posle sastanka sa Sijem rekao da je Srbija dobila izuzetno dobar tretman za malu zemlju kakva jeste:

- Kod Kineza postoji pravilo da nema grljenja i ljubljenja, ja to i ne radim često. Predsednik Si je više puta izveo nekakav poluzagrljaj, što izuzetno retko radi, a to znači da poštuju Srbiju i ja sam zbog toga veoma srećan i ponosan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (93)

Miso.Pec

25.04.2019. 20:35

Dobri odnosi sa Kinom su za nas dragoceni,nastaviti na unapredjivanju saradnje sa ovom izuzetno prijateljskom zemljom.

Ratomir

25.04.2019. 20:49

Zasto ne mozemo da cujemo autenticnu izjavu Predsednika Kine Si? Zasti nam neko prepricava sta je Predsednik Kine rekao? Valjda je sposoban da da izjavu o susretu sa Predsednikom Vucicem da mozemo sami da procenimo sta govori a ne da nam se prepricava sadrzaj kao da smo maloumni pa ne znamo sami da shvatimo sta ko prica.

Iskra Eric

25.04.2019. 20:49

Ove vesti deluju nestvarno i ne postoje reci kojima bi se mogli zahvaliti Kini na svemu.

star

25.04.2019. 20:50

Iz našeg velikog prijateljstva sa Kinom potpisani su niz sporazuma, a jednan je veoma bitan sporazum o vojno tehničkoj saradanji, sa kojom će Srbija dobiti najmodernija oružja.

ana

25.04.2019. 20:57

Njihova podrska je veoma vazna za svako buduce pitanje oko Srbije, divno je gledati da nas drzava poput Kine podrzava i gura napred.

zaliv.net

25.04.2019. 21:00

Da se drzimo Kine i Rusije i bice mnogo bolje. Od ovih hostaplera sa zapada nema nista osim ucena i pritisaka!

Nale

25.04.2019. 21:00

Nasi prijatelji iz Kine su nam vetar u ledja kada je u pitanju ocuvanje teritorije Srbije i njenog suvereniteta.

KOD PRIJATELJA I S PRIJATELJIMA

25.04.2019. 21:01

Uskoro ce Gospodin Vucic ponovo u Berlin (osinjak) pa dobro je da Kina potvrdi prijateljstvo, koje je Srbije vise nego ikad potrebno. KOSOVO JE SRBIJA.

dzo

25.04.2019. 21:01

Imamo kao gradjani Srbije mnogo cemu da se radujemo i ocekujemo od ove posete predsednika Kini. Unapredicemo saradnju na raznim poljima.

Milca

25.04.2019. 21:04

Divno je imati podrsku sile kao sto je Kina u ovako teskom trenutku u kojem se nalazi Srbija kada je rec o Kosovu i Metohiji....

Dragan

25.04.2019. 21:10

E blago vama,svi će te završiti u kini i sibiru, kukala vam majka,valjalo bi malo da mislite na decu,,,,,

Maja

25.04.2019. 21:37

Šta bi mi da nam nije ovakvih prijatelja poput Kine, velika je čast imati ovako iskrene prijatelje.

Crni Gruja

25.04.2019. 22:03

Bolje da nam je poslao 300 000 vojnika, da prošetaju od Mitrovice do granice sa Albanijom.

Ми бар донекле и јесмо...

25.04.2019. 23:30

@Vesna - ... Али многи око нас нису ни толико, што се више пута потврдило на делу у последњих стотинак година. Нажалост.

Silvija

25.04.2019. 22:08

Treba se izbeci bilo kakav sukob sa Kosovom, ali za svaki slucaj dobro je znati koga imamo pored sebe.

Rade Bg

25.04.2019. 22:14

Bojim se da bezeci od jedne ajkule koja nas je osakatila idemo drugoj pravo u usta.Nisu kinezi tako slatki kao sto se misli i prica. Nemamo mi tu neke vajde sve je interes i maska politicka.

Драган П.

25.04.2019. 23:19

@Rade Bg - Најбоље је да се ми лепо изолујемо од свих редом као 1993. кад смо били под санкцијама! Тада нам је било најлепше, зар не, Раде?

Vatro Marx

25.04.2019. 22:37

Kina najveci najjaci i naj stabilniji prijatelj Stbije. Velika je to prednost Srbije na zapadu. Tu je i Russija, sa njima imati dobre odnose kao i sto jesu zapad vec drugacuje posmatra. Srbijo nisi sana na zapadu je pocela galama.

Antibot

25.04.2019. 22:37

Svojim ponasanjem i terorizmom nad nasim gradjanima i drzavom EU nas je bukvalno poklonila i Kini i Rusiji, sada ce nam pretiti svim i svacim a trenutno su udarili na predsednika Srbije i njegovu porodicu, ovo samo moze da se desava u Srbiji, sramota za narod

Misa

25.04.2019. 22:38

Znaci nam njegova podrska, ali najbolje bi bilo kada bi se sve dijalogom resilo, bez oruzja...

Goran

25.04.2019. 22:38

Najvaznije je da ekonomski rast bude propracen i jacanjem vojske , to je istorijski postulat razvoja svake zemlje.

Istina

25.04.2019. 22:39

Odbrana teretorijalnog integriteta i pomoc o nabavki oruzja je jedna tacka! Sve mi smrdi na pripremu invazije beograda u tudju zemlju! 90te se vracaju nazalost! Al ce biti kasno, kad vam kinez i rus okrenu ledja!!!

Mina

25.04.2019. 22:45

Hvala braci Kinezima. Kina kao super sila i prijatelj na pravoj osnovi je vetar u ledja politici i interesima Srbije

Jovan

25.04.2019. 23:28

Ogroman je znacaj prijateljstva Srbije i Kine, ne samo ekonomske prirode, vec i radi zblizavanja dva naroda

Tifani Rok

26.04.2019. 01:17

Podrška, pomoć i postovanje koje imamo od strane naših velikih kineskih prijatelja je neprocenjivo. Neizmerno im hvala.

Vatro Marx

27.04.2019. 20:42

Znaci samo treba krenuti i okupirsti teroriste da ni jedan metak ispali. Posele toliko dugih i teskih godina vratiti u normalizacinu, da narod Kosmeta zivi u normalnom zivotu.