Živko Živković rekorder Grčke – adut za Ligu šampiona

Vreme čitanja: 4min | čet. 25.04.19. | 16:30

Srpski golman se biranim rečima oprostio od Ksantija posle tri godine, mediji najavljuju prelazak u PAOK

Rekorder Grčke – Živko Živković! Nije reč o transferu (još), niti o broju primeljenih golova (mada i tu može da se pohvali činjenicom da svaki drugi meč u proseku završava „nulom“), već je srpski golman jedna od pozitivnijh sportskih ličnosti u zemlji Helena ovog proleća. Sve zbvog toga što je oborio rekord po uzastopnih mečeva koje je počeo i završio. Ukupno 88.

Bez kartona, bez suspenzija, za tri godine u Ksantiju, nekadašnji golmana Partizana branio je kao da radi u dragstoru. Non-stop. Niko ga nije pomeiro sa gol-crte tri godine, a jedan jedini meč koji je propustio za to vreme bio je u završnom kolu prethodnog prvenstva na gostovanju Panatinaikosu, kad je sve ionako bilo rešeno.

Izabrane vesti

Podaci za poštovanje...
Za tri godine u Ksantiju propustio sam samo jedan susret, međutim, rekordi me ne zanimaju, nisam zbog njih došao u Grčku, niti o njima razmišljam, uvek sam se postavljao tako da što je moguće boljim odbranama doprinesem uspesima ekipe“, ističe Živković u intervjuu za Gazetu uoči poslednjeg kola ove sezone.

Živković se pozicionirao kao jedan od boljih golaman tamošnje Superlige (na 102 meča, računajući i kup 44 bez primljenog gola). Pre godinu dana imao je na stolu ponudu Panatinaikosa, potom se govorilo o PAOK-u, ali je sve vreme ostao veran Ksantiju i odradio ugovor do kraja. Gospodski.
Nema specijalnog režima. Dajem sve od sebe na svakom treningu. Naravno, u obaranju rekorda važnu ulogu odigrala je činjenica da sam sve vreme bio zdrav, nisam se povređivao, ali i to je deo dobre pripreme. Možda i sreće“.

Kao što ga je Fortuna pogledala kad je leta 2016, saznavši da Partizan ne računa na njega, rešio da se otisne u inostranstvo.
Možda je ovo najbolji period moje karijere. Proveo sam tri godine u Ksantiju, koji mi je omogućio da iskažem sebe u punom svetlu, verovao u sopstvene mogćnosti i na tome sam zahvalan klubu. Pamtiću veliki broj utakmica, a ako bih morao da biram najdraže, onda su to pobeda nad Atromitosom, kad je Petar Đuričković dao gol (2:1) i remi sa Olimpijakosom (1:1) u prethodnom prvenstvu. Nosio sam dres Partizana najboljeg i najvećeg kluba u Srbiji, međutim, nisam branio, a Ksanti mi je ukazao tu šansu i oživeo sam karijeru. Ne da ne žalim, nego smatram da je odluka da se preselim u Grčku bila ispravna“.  

Toliko je napredovao Živko da na pitanje grčkih kolega vidi li sebe kao kandidata za reprezentaciju odgovara zadovoljnim glasom.
„Zašto da ne? To je nešto što me motiviše. Naravno, ima Srbija dosta izvanrednih golmana, da pomenem samo Rajkovića, Dmitrovića, Jovanovića, Stojkovića, svi su vrhuski u svim poslu“.

Na prethodnom meču, protiv Larise kod kuće, Živković se oprostio od navijača Ksantija. I to velikom stilu, Bez primljenog gola.
Proveo sam tri godine u Ksantiju, zavoleo klub i grad, proživeli smo zajedno lepe trenutke, upoznao divne ljude, a dvojica zaslužuju posebnu pažnju. Prvi je Kostas Cakalos, koji je završio studije u Srbiji, upoznao naš mentalitet i olakšao mi prilagođavanje na novu sredinu kad sam došao, a drugi predsednik Ksantija, Hrstos Panapulos, on mi je kao drugi otac. To sve govori“.

Veliki utisak na 30-godišnjeg Užičanina ostavila su dvojica trenera sa kojima je sarađivao u klubu sa severoistoka Grčke: Razvan Lučesku u prvoj i Milan Rastavac u naredne dve sezone.
„Obojica su, pre svega, fantastični ljudi, a potom i vrlo dobri treneri. Dosta pažnje poklanjaju taktici, ali idetaljima van terena, poput psihologije. Rezultati njihovog rada su uočljivi“, kaže Živko, a na pitanje da li je očekivao da rumunski strateg prekine dominaciju atinskih klubova uzvraća: „Razvan je najbolji stručnjak u ligi, što je i dokazao tak što je doneo PAOK-u titulu čekanu 34 godine. Osvojio bi je i prošle sezone da se nije desilo ono što se desilo (oduzimanje bodova, op. au). Ovim putem želim svom bivšeg šefu da čestitiam uspeh i poželim mu da osvoji duplu krunu“.

Grčki mediji najavljuju da je samo pitanje dana kad će se ponovo ukrstiti putevi Živka Živkovića i Lučeskua. Navodno, načelan dogovor o selidbi srpskog golmana u PAOK postoji, čeka se samo da se završi sezona kako bi se posao ozvaničio. I to za nula evra, jer Srbinu ističe ugovor, pa bi na stadion „Tumba“ stigao kao slobodan igrač i bio značajno pojačanje u cilju plasmana u Ligu šampiona.
Videćemo šta će se desiti. Dosta toga se piše i priča, ali ostala je još jedna utakmica do kraja, želimo sezonu da završimo pobedom, zbog čega u ovom trenutku ne bih ništa više govorio na tu temu“, dodao je Živković.

FOTO: Star sport


tagovi

KsantiŽivko Živković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara