Кућа Добрих Вести

Login

Најлепше дечје авантуре у 16. Ноћи музеја

Оцените овај чланак
(1 Глас)

NOCMUZEJAMAJJJJJJОд морских дубина преко европских градова до афричких тајни, уз велике сликаре, позоришне зналце као и писце за велике и мале малишане, 18. маја широм Београда очекује по много чему јединствена Дечја тура у Ноћи музеја.

 

Са жељом да уметност и културу приближи својим најмлађим посетиоцима и покаже им најузбудљивију страну музеја и галерија, Ноћ музеја и ове године представља посебно осмишљену туру. Већ од 16 часова на локацијама широм града малишане ће дочекати различити садржаји, радионице и изложбе кроз које ће на најлепши начин упознати свет око себе.

 

Све оно што вековима знају храбри мачеваоци моћи ће да сазнају и храбри посетиоци Ноћи музеја на платоу испред Војног музеја, где ће никад забавније часове држати Школа историјског и сценског мачевања „Перо“. Републички завод за заштиту споменика културе на Калемегдану специјално за ову прилику отвара Ноћну школу стрипа у периоду од 16 до 20 часова, у којој ће они најмлађи моћи не само да науче како настају стрипови, већ и да инспирисани нашим наслеђем направе своје ауторско дело.

 

Павиљон Цвијета Зузорић отвориће своја врата за мале и велике љубитеље уметности који желе да осете свет око себе најразличитијим чулима. Од 16 до 20 часова, на сваких сат времена, посетиоци ће моћи да завире у магичну позоришну кутију где их, под вођством нашег познатог редитеља Николе Завишића, чекају светлосне инсталације, ласери и хемијске реакције! Уз то, током целе вечери на посебним радионицама заљубљеници у екологију научиће како да удахну нови живот старим предметима и претворе их у уметничка дела.

 

Са стваралаштвом чувеног Петра Лубарде најмлађи посетиоци Ноћи музеја биће у прилици да се упознају кроз радионице на којима ће правити колажиране копије радова нашег сликара. Ове радионице одржаваће се од 16 до 19 часова у Легату Петра Лубарде, шармантном здању на Дедињу у којем је познати уметник живео. Музеј афричке уметности на радионицама од 17 до 20 часова разоткриће све тајне вексикологије, а најмлађи посетиоци ће израђивти сопствене заставе, исцртавти неке нове границе и упознати сасвим другачија лица Африке.

 

Дружење са роботима у Педагошком музеју

 

Педагошки музеј ће представити оним радозналима основе роботике кроз дружење са роботима који на мала врата уводе будућност у наш свакодневни живот, док ће они који слободно време проводе уз омиљене књиге бити у прилици да се друже са Лагуниним јунацима и јунакињама писане речи уз које су одрастале генерације. Добра забава биће употпуњена наступом талентованих полазника Музичке школе „Вучковић“. Кроз предавања и радионице све од 16 до 21 час, Археолошки институт ће у књижари „Папирна крила“ помоћи малишанима да постану прави мали археолози, да истраже свет Римљана, сазнају чиме су се хранили, како су писали или пак како су се облачили.

 

Музеј науке и технике показаће деци, али и њиховим родитељима, да за љубав према науци никад није сувише рано, а осим узбудљивих експеримената представиће и јединствени кутак резервисан за играчке са невероватним причама. Под загонетним називом „Мама и тата су А+ крвна група, зашто сам ја О?“ малишани ће у Галерији науке и технике САНУ моћи да сазнају бројне занимљивости попут тога како се крвне групе наслеђују, зашто су у појединим деловима света неке заступљеније од других. А како се добијају индустријске боје, на који начин се праве сапуни, најлон или пур пена сазнаће сви посетиоци научне авантуре „Када знам, онда и могу“ која ће се само ове вечери одржати у Музеју Хемијског факултета. Важне лекције за најмлађе о томе како помоћи другима, али и себи у случају евентуалних несрећа, током Ноћи музеја биће одржане у много значајном здању Црвеног крста Србије.

 

Упознавање становника са дна мора

 

Заљубљеници у аутобусе, трамваје и тролејбусе моћи ће да се отисну у прошла времена, захваљујући поставци ЈКП ГСП-а које само за ову прилику отвара врата 100 година старог Музеја ковачнице ГСП-а. Они који пак више воле дружење са животињама моћи ће да проведу Ноћ музеја у Зоолошком врту Града Београда, сазнају каква правила понашања важе у животињским царствима и упознају неке сасвим мале, али по много чему јединствене ноћобдије.

 

У Јавном акваријуму и тропикаријуму посетиоци ће моћи да упознају становнике који живе дубоко на дну мора, сазнају због чега су њихови рођаци изабрали мирнију средину, као и бројне друге занимљивости везане за морски свет! Они који се одлуче за путовање копном, у ЕУ Инфо центру моћи ће да упознају најлепше градове Европе на две необичне радионице. Од 16 часова посетиоци узраста од 6 до 12 године отиснуће се на путовање европским бисерима уз причу о најшаренијим прозорима, док ће европске ведуте бити тема радионица за узраст од 12 до 18 година, које се одржавају од 19 часова. Европским духом одисаће и Дечји културни центар који своје госте води на путовање у средиште среће – упознајући их са пола века старим фестивалом Радост Европе.

 

Цена улазница за 16. Ноћ музеја у претпродаји износи 450 динара, док ће на дан манифестације карта коштати 500 РСД. Деца до 5 година, уз пратњу родитеља, не плаћају улазницу. Једна карта за Ноћ музеја, као и до сада, важи за по један улазак на све београдске локације.

 

Улазнице могу да се купе на свим продајним местима Ticket Visiona (бивши Евентим) у Београду, као и широм Србије. Више информација о продајним местима могу се пронаћи на www.tikckets.rs.

 

Све информације о програму 16. Ноћи музеја ускоро ће бити доступне на званичном сајту nocmuzeja.rs као и путем друштвених мрежа Фејсбук и Инстаграм.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 25 април 2019 15:18

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија