Đurović: Hrvatska policija brutalno bije i ilegalno vraća migrante u Srbiju 1Foto: FoNet AP

Direktor Centra za zaštitu i pružanje pomoći tražiocima azila Radoš Đurović izjavio je danas da Hrvatska policija nastavlja praksu da brutalno bije i ilegalno vraća  migrante u Srbiju, ali sve nasilnije i bez poštovanja ugovora o readmisiji za one koji su ilegalno ušli u tu državu iz Srbije.

On je agenciji Beta rekao da je samo od 19. do 22. aprila više od pedeset ilegalnih migranata „kolektivno gurnuto“ nazad u Srbiju.

„Nakon što ih hrvatska policija uhvati kad dodju u Hrvatsku, bilo preko Srbije ili čak preko Bosne, ljude dovezu do granice sa Srbijom i faktički ih gurnu  u Srbiju“, rekao je Đurović.

Prema njegovim rečima, migrantima se takodje uskraćuje pravo da zatraže azil, a veoma često „bivaju brutalno pretučeni, uništavaju im se telefoni, oduzima novac“.

On je rekao da Centar nema saznanja da je Srbija zbog toga reagovala i da preduzima adekvatne mere da se ta nezakonita praksa zaustavi.

Prema njegovim rečima, sve intenzivnije takvo postupanje hrvatske policije je vezano i sa povećanim brojem ulazaka migranata u tu državu.

„To je najopterećenija granica, po prelasku ljudi, posle srpsko – bosanske“, rekao je Đurović, dodajući da postupanje hrvatske policije poprima sve nasilnije oblike i da u određenim slučajevima poprima srazmere mučenja.

Đurović je ranije danas na društvenoj mreži Tviter postavio slike Azila u Srbiji (APC) na kojima su prikazani migranti sa modricama i napisao da „surovo tretiranje migranata i izbeglica na hrvatskoj granici i ilegalni push backovi ne prestaju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari