OVAJ BRAČNI PAR JE DOKAZ DA SVAKO MOŽE NEŠTO DA PROMENI: Zasadili 4 miliona stabala, stvorili PRAŠUMU na mestu gde je bila PUSTINJA! Ovo je njihova čudesna priča (FOTO, VIDEO)
Foto: Facebook/Printscreen

obnovili ceo ekosistem

OVAJ BRAČNI PAR JE DOKAZ DA SVAKO MOŽE NEŠTO DA PROMENI: Zasadili 4 miliona stabala, stvorili PRAŠUMU na mestu gde je bila PUSTINJA! Ovo je njihova čudesna priča (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Brazilski fotograf Sebastiao Salgado i njegova supruga Lelija Deluiz Salgado pokazali su da mala grupa ljudi ipak može nešto da promeni.

Oni su preokrenuli krčenje šuma i započeli pošumljavanje. Sebastiao je poznati svetski i višestruko nagrađivani fotograf. Pošto nije mogao više da gleda užase koje je fotografisao, poput genocida u Ruandi, odlučio je da se vrati kuću, u rodni Brazil.

Njegovo rodno mesto bilo je nekada prekriveno šumom, međutim, kada se vratio, sve je bilo pusto.

Ono što ga je dočekalo ga je u potpunosti uništilo. Umesto prirode i prekrasnog krajolika, zemlja je bila suva, a ni životinja više nije bilo.

Supruga Lelija nije očajavala već je uverila muža da mogu sve da "poprave".

"Zemlja je bila bolesna, kao i ja. Sve je bilo uništeno. Samo je oko 0,5 odsto zemlje bilo pokriveno drvećem. Onda je moja supruga imala neverovatnu ideju da posadimo novu šumu. Nakon prve sadnje drveća, zemlja je polako postajala sve zelenija, prvo su se vratili insekti, pa ptice i ribe, a onda i veće divlje životinje. I ja sam se ponovo rodio", rekao je Salgado.

Bračni par je osnovao Institut Zemlja (Instituto Terra), malu organizaciju koja je od tada zasadila čak 4 miliona mladica drveća i vratila šumu tamo gde je oduvek bila, pre nego što je došla industrija.

"Možda imamo rešenje. Postoji samo jedno biće koje može da pretvori CO2 u kiseonik, a to je drvo. Moramo ponovo da zasadimo šumu. A na nama je da ponovo stvorimo šume s autohtonim drvećem.

Sve što je potrebno je da se sakupi seme u istom području u kojem se drveće sadi. Ako sadite šume koje ne pripadaju tom području, životinje neće doći, a šuma će biti pusta i tiha", objašnjava.

Rezultat je bio neverovatan. Vratilo se oko 172 vrste ptica, 33 vrste sisara, 293 vrste biljaka, 15 vrsta gmizavaca i 15 vrsta vodozemaca, ceo ekosistem je obnovljen od nule.

Projekat je inspirisao milione tako što je dao konkretan primer pozitivne ekološke akcije i pokazao kako se okolina, uz znanje i predanost, može oporaviti.

"Moramo da slušamo prirodu jer je ona povezana sa svim bićima, a ako se previše udaljimo od nje, bojim se da je to put u propast", objasnio je Salgado.

Inače, njegova neverovatna životna priča se može videti u dokumentarnom filmu "So zemlje" (Salt of the Earth)

Kurir.rs/Bored panda Foto: Facebook/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track