Marković: Nema veze izmedu kriminala i vlasti 1Foto: EPA-EFE/ ROBERT GHEMENT

Crnogorski premijer Duško Marković odgovarao je danas, tokom premijerskog sata, na pitanje poslanika Demokratskog fronta Andrije Mandića, koji je podsetio da je na školskom brodu „Jadran“ Mornarice Crne Gore, pronađeno više od 50 kilograma kokaina, čija vrednost na ulicama gradova Evropske unije može dostići 30 miliona evra.

“Reč je o jednoj od najuspješnijih akcija policije, tužilaštva, bezbednosnih službi i Ministarstva odbrane. Ovo je bila snažna i koordinirana akcija države. Suzbijena je šira kriminalna aktivnost koja je imala međunarodni karakter, i više aspekata kriminalnog djelovanja. Znači – ovo je bila snažna i koordinirana akcija države i njenih udruženih institucija. Činjenica da su nadležni organi reagovali efikasno i identifikovali osumnjičene kojima se stavlja na teret ovo teško krivično delo, govori o profesionalnosti institucija iz sistema bezbednosti, kao i o doslednom sprovođenju zakona, što sam odmah i javno pozdravio“, rekao je Marković u odgovoru na poslaničko pitanje Demokratskog fronta.

„Želim ovom prilikom da vas podsetim i na ono što namerno prećutkujete i zanemarujete: Akcije sprovedene za prva tri meseca ove godine ukazuju na opsežne aktivnosti institucija na otkrivanju, dokazivanju i procesuiranju učinilaca krivičnih dela organizovanog kriminala. I to ne samo na našoj teritoriji, već svuda po svetu, i to na adresama za koje su pojedini kriminalci verovali da su van domašaja naših službi bezbednosti. Dakle, u borbi države protiv organizovanog kriminala izuzetaka ni posustajanja neće biti“, istakao je Marković.

Na konstataciju Mandića da su “ključari“ centralnog magacina za skladištenje kokaina ljudi iz ANB-a (Agencija za nacionalnu bezbednost), te da „sve izborne pobede leže na tom kokainu i heroinu“, Marković je ponovio da je odlučnom akcijom osujećen plan kriminalnih grupa međunarodnih razmera. „Neće proći pokušaji uvlačenja vojske i države u kriminalni kontekst radi bilo kojih političkih ili drugih interesa“, naveo je Marković. Premijer Crne Gore je dodao i da on neće pretiti kao što poslanici DF-a prete njemu.

„Vaša politika je obeležena mržnjom sopstvene zemlje. Izneli ste nekoliko optužbi koje želim da odbacim, nije tačno da smo državu obnovili na novcu od kriminala. Obnovili smo je na veličanstvenom referendumu. Ako smo došli da u političkom svetu pretimo kidanjem glava, onda moramo biti spremni na to. Ovde niko ne presuđuje, ovde rade sudovi i institucije i svi smo u obavezi da ih poštujemo. Ovde nije bilo kriminala, i nema veze kriminala i vlasti“, kazao je Marković, nakon čega su poslanici DF-a napustili salu.

Marković je odgovarao i na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista Luiđa Škrelje, koji ga je pitao šta je Vlada uradila na planu unapređenja kvaliteta života i poštovanja prava radnika u dosadašnjem mandatu.

„Praznik rada dočekujemo sa 15.000 zaposlenih više u odnosu na početak našeg mandata. U prethodne dve godine otvoreno je 15.216 novih radnih mesta. Da li je moglo više, jeste ali su okolnosti mogle i da nas spreče u ostvarivanju tog cilja“, naveo je premijer Duško Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari