Capital.ba

Potpisan ugovor sa sponzorima samita EBRD u Sarajevu

24.04.2019. / 14:00

SARAJEVO – Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) svoju godišnju investicionu konferenciju ove godine će održati u Sarajevu od 7. do 9. maja, sa fokusom na povezivanje ekonomija za snažniji rast Bosne i Hercegovine.

Mirko Šarović

Danas je u Sarajevu u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH potpisan ugovor sa sponzorima samita.

Sponzori su Integral Banjaluka, BH Telekom i Grad Sarajevo i Kanton Sarajevo.

Ministar Mirko Šarovic je rekao da su mogli imati samo četiri sponzora jer će EBRD imati sponzore velikih kompanija.

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, kazao je da je ovo jedan od najvažnijih događaja za Ssrsjevo.

U okviru samita EBRD bit će održan i samit lidera zapadnog Balkana. Tu će biti i Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore, Edi Rama, premijer Albanije i Hašim Tači, predsjednik Kosova.

Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva, kaže da će ovakav događaj otvoriti put za nove investicije.

Sedin Kahriman, generalni direktor BH Telecoma, kazao je da je BH Telecom najuspješnija kompanija u BiH i društveno odgovorna kompanija kojoj je čast što je partner u jednom ovakvom događaju.

Nikola Radovanović, direktor marketinga Integral Inžinjering, kazao je da je EBRD jedan od najvažnijih izvora finansiranja građevinskih projekata, a inžinjering je najuspješnija građevinska kompanija u BiH.

Iz sredstava EBRD se finansira koridor ‘5c’, a ova banka je sufinansirala izgradnju autoputa Gradiška-Banjaluka.

“Prepoznali smo priliku u ovom događaju i čast nam je to podržati“, istakao je Radovanović.

Šarović je rekao da se očekuje najmanje 2.500 učesnika iz najviše poslovnog svijeta, te će jedan cijeli dan biti posvećen BiH i mogućnostima BiH.

Naveo je i da će biti potpisana dva ugovora sa Evropskom bankom od 220 miliona evra, te da se u naredne dvije godine očekuje još oko 300 miliona evra investicija. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!