• Search form

23.04.2019 | 23:36

Zatvaranje Kina Europa, ali i nastavak borbe

Zatvaranje Kina Europa, ali i nastavak borbe

Uprava Kina Europa saopštila je da su gradske vlasti Zagreba odlučile da zatvore vrata tog najuspešnijeg hrvatskog nezavisnog bioskopa, uprkos nepostojanju plana za njegovo renoviranje i snažnoj pravnoj osnovi za produženje ugovora Umetničkoj organizaciji Zagreb Film Festival (UO ZFF) za zakup i dalje korišćenje prostora.

Kao odgovor na molbu koja je 11. aprila upućena Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada da Kino Europa nastavi da radi dok ne počne obnova, stigao je dopis kojim se UO ZFF i Propeler Film obaveštavaju da Grad “ostaje kod navoda iznetih u [ranijem] dopisu”, u kojem se navodi da se danom isteka ugovora o najmu, što znači 1. juna, prostor Kina Europa mora predati u posed Gradu Zagrebu.

Grad Zagreb time je, kako je saopštio ZFF, odbio molbu da se bioskop ne zatvara dok ne počne renoviranje. Takođe, odbijeno je i nekoliko modela obnove tog bioskopa koje ZFF predlaže već godinama, vodeći pritom računa da sredstva restauracije ne budu na teret građanima Zagreba i poreskim obveznicima Hrvatske. Umesto toga, najavljene su “pripremne radnje u svrhu renoviranja (adaptacije) dotrajalosti objekta” za koje, kako navodi ZFF, u gradskom budžetu ne postoje ni projektni nacrti, niti planovi sanacije, renoviranja ili javne nabave, kao ni namenska sredstva.

ZFF i Propeler film podsećaju da su tokom proteklih deset godina doveli Kino Europa do statusa bioskopa sa jednim od najboljih programa u Evropi, a o tome u kojoj je meri postao nezaobilazno mesto u kulturnom životu Zagreba svedoči i poseta od 120.000 ljudi tokom 2018. godine.

Poštujući propise i zakone, kao i do sada, UO ZFF će u skladu sa tim 1. juna ove godine predati Kino Europa u posed Gradu Zagrebu.

Budući da odlaskom UO ZFF, Kino Europa prestaje da radi, njegova sadašnja uprava izražava “iskrenu zabrinutost za sve programe koji bi trebalo da budu održati u Kinu nakon 1. juna, a za koje su već raspoređena sredstva iz lokalnih, nacionalnih i međunarodnih izvora”.

UO ZFF ujedno najavljuje nastavak borbe pravnim sredstvima.

“S obzirom na snažnu pravnu osnovu naših molbi za produženje ugovora, svoju borbu za Kino Europa nastavićemo pravnim putem. Svesni smo da ovaj događaj nije izolovani slučaj. Štaviše, slučaj Kina Europa samo je jedan u nizu uznemirujuće sličnih primera kojim gradske vlasti, oglušujući se o volju građana i zahteve struke, sprovode sistemsku destrukciju kulturnog života ovoga grada. Stoga ćemo do 1. juna preduzeti niz akcija kako bismo pažnju javnosti skrenuli na kontinuirani kulturocid u Zagrebu”, poručuje UO ZFF.

ZFF i Kino Europa dobili su, posle nedavnih prvih najava zatvaranja tog bioskopa, pisma podrške mnogobrojnih predstavnika hrvatskih i evropskih institucija, te niza osoba iz javnog života u regionu i šire. Među njima su generalni direktor Mreže europskih kina Europa Cinemas Claude-Éric Poiroux, Evropska filmska akademija, Sarajevo Film Festival, Ljubljanski međunarodni fimski festival, Hrvatska mreža nezavisnih kinoprikazivača - Kino mreža, filozof Slavoj Žižek, glumice Džeraldina Čaplin i Marija Škaričić, reditelj Rajko Grlić

I ministarka kulture Hrvatske Nina Obuljen Koržinek usprotivila se zatvaranju Kina Europa, koje je direktor ZFF-a Boris T. Matić najavio bio nakon obaveštenja nadležnih gradskih vlasti o isteku ugovora o najmu i obavezi vraćanja prostora Gradu 1. juna.

Kino Europa sagradila je 1924/25. godine zagrebačka porodica Müller u želji da napravi najlepši, najvažniji i najmoderniji bioskop na tom prostoru. Grad Zagreb otkupio je Kino Europa u oktobru 2007. godine, nakon uspešne akcije ZFF-a i Hrvatskog filmskog saveza "Daj mi kino". Upravljanje tim bioskopom sa dve dvorane, koji je domaćin više od 20 festivala i manifestacija, povereno je Umetničkoj organizaciji ZFF.

Ministarstvo kulture Hrvatske donelo je 2013. godine rešenje prema kojem je Kino Europa zaštićeno kulturno dobro i nacionalno blago Hrvatske. Enterijer tog bioskopa sa bogatim štukaturskim dekoracijama i postsecesijskim klasicističkim detaljima smatra se jednim od najlepših gradskih prostora.

Kino Europa dobitnik je nagrade mreže bioskopa Europa Cinemas za najbolji program 2016. godine, koju je dobio u konkurenciji sa čak 1.078 bioskopa u 644 gradova u 41 evropskoj zemlji.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav