AKTUELNO

Indija će kupovati dodatne količine nafte od drugih zemalja velikih proizvođača kako bi nadoknadila gubitak iranske nafte, poručio je danas indijski ministar za naftu i prirodni gas Darmendra Pradan.

SAD su u ponedeljak saopštile da kupci iranske nafte do 1. maja moraju da prekinu uvoz ili će se suočiti sa sankcijama Vašingtona, ukinuvši time šestomesečno izuzeće za osam zemalja kojima je bilo dozvoljeno da nastave kupovine ograničenih količina nafte iz Irana i nakon obnavljanja američkih naftnih sankcija prema toj zemlji.

Pradan je na Tviteru napisao da je Indija sačinila robustan plan za adekvatno snabdevanje rafinerija sirovom naftom, prenosi Rojters.

- Indijske rafinerije su u potpunosti spremne da zadovolje domaće potrebe za benzinom, dizelom i drugim naftnim proizvodima - naveo je on.

Rojters je prošle sedmice izvestio da će indijske rafinerije povećati planirane kupovine nafte iz država-članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), Meksika i Sjedinjenih Država kako bi se zaštitile od gubitka uvoza iranske nafte.

Rafinerije u Indiji, koja je treći po veličini svetski uvoznik nafte i najveći kupac iranske nafte posle Kine, skoro su prepolovile nabavke tog energenta iz Irana od novembra prošle godine kada su američke naftne sankcije stupile na snagu.

Osam zemalja koje su bile oslobođene primene američkih naftnih sankcija prema Iranu su Kina, Indija, Japan, Južna Koreja, Italija, Grčka, Turska i Tajvan.

#Indija

#nafta

'