ISTRAŽIVAČKA STANICA PETNICA DOBILA NOVI APARAT: Da se nove Tesle i Pupini razvijaju u Srbiji

B. PUZOVIĆ

22. 04. 2019. u 13:20

Istraživačka stanica "Petnica" dobila je danas spektrometar, uređaj koji jednostavno identifikuje hemijske supstance i sastav uzoraka, koji će pomoći u razvoju znanja i talenata oko 400 mladih polaznika tog istraživačkog centra

ИСТРАЖИВАЧКА СТАНИЦА ПЕТНИЦА ДОБИЛА НОВИ АПАРАТ: Да се нове Тесле и Пупини развијају у Србији

Foto B. P.

Cilj je da sve buduće Tesle i Pupini svoje potencijale razvijaju u Srbiji, u Istraživačkoj stanici Petnica, u naučno-tehnološkim parkovima, mnogim institutima i start-ap centrima u koje će Vlada Srbije da uloži oko 100 miliona evra u narednih nekoliko godina.

U svakoj osnovnoj i srednjoj školi i uvek u Istraživačkoj stanici Petnica vidim nove generacije mladih talentovanih ljudi, koji će slediti dobre primere iz naše prošlosti, kakav je bio Mihailo Pupin i zato je obrazovanje jedan od tri najvažnija prioriteta Vlade Srbije koju vodim.

Ovo je u ponedeljak rekla premijer Ana Brnabić u Istraživačkoj stanici Petnica kod Valjeva, prilikom uručenja spektrometra, više od 3,2 miliona dinara vrednog uređaja, koji je Srpski filantropski forum kupio novcem prikupljenim tokom Nacionalnog dana davanja 2018. godine. Spektrometar na jednostavan način identifikuje hemijske supstance i sastav uzoraka, a svake godine oko 400 polaznika Petnice moći će da koristi ovaj uređaj.

Nabavka aparata obavljena je tokom Projekta za unapređenje okvira za davanje, koji finansijski podržava Američka agencija za međunarodni razvoj USAID, a sprovodi Koalicija za dobročinstvo, predvođena Fondacijom Ana i Vlade Divac. Članovi su još Trag fondacija, Katalist Balkan, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Privredna komora Srbije i Forum za odgovorno poslovanje.

- Moja lična želja uvek je bila da sledimo primere naših velikih naučnika i filantropa iz prošlosti koji su Srbiju proslavili u svetu, ne samo po znanju i veštinama, već i po dobročinstvu – rekla je Ana Brnabić. - Nadam se da će i mladi polaznici Petnice upamtiti ovu lekciju iz filantropije i da će sutra, kao ljudi koji budu donosili neke od najvažnijih korporativnih i odluka u naučnim institucijama, podržavati filantropiju i pomagati generacijama iza sebe.

PROČITAJTE JOŠ - "Petnica" i na Goču

PODRŠKA NAUCI

- Svi u SAD i Srbiji svesni smo da smo imali koristi od međusobne podrške razvoju nauke i obrazovanja, a naučnici kao što je bio Mihailo Pupin, kada bi mogli da vide ovaj događaj u Petnici, bili bi ponosni. – rekao je Majk de la Rosa, direktor USAID-a u Srbiji. - Za uređaj poklonjen Istraživačkoj stanici Petnica morao je da bude plaćen porez. Ono što, između ostalog, pokušavamo da učinimo ovim projektom sa Fondacijom Divac i drugim partnerima je da se u ovakvim slučajevima, kada je u pitanju filantropija i donacije, kupovina olakša, a ne da se ceo proces otežava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije