Posmrtni ostaci Mirjane Marković položeni u Požarevcu

Urna sa posmrtnim ostacima Mirjane Marković položena je u porodičnu grobnicu pored njenog supruga Slobodana Miloševića, nekadašnjeg predsednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije.

Urna je stigla iz Rusije, gde je udovica nekadašnjeg predsednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića provela poslednjih 15 godina života.

Ispod lipe u dvorištu porodične kuće Miloševića u Nemanjinoj 41 u Požarevcu, od Mire Marković oprostili su se njeni nekadašnji saradnici, prijatelji i poštovaoci.

"Bilo je čast živeti u vremenu sa osobom, sa čovekom koji se zvao Mira Marković i koja je imala svoja uverenja. Ta uvernja se nekome mogu svideti ili ne svideti, ali u vremenu u kome nas ubeđuju da je najveća sreća imati puni frižider, mi moramo sa punim poštovanjem da se odnosimo prema onima koji su svoja uverenja predočili svima nama na hiljadu strana", rekao je Momir Bulatović.

Milovan Bojić poručio je da će "istina svakog dana u budućem vremenu samo uvećavati značaj i slavu" Mire Marković i Slobodana Miloševića.

"Ovo će dvorište biti pretesno za mimohode onih koji drže do sebe, do svoje slobode i dostojanstva. Koji cene vašu žrtvu za otadžbinu", rekao je Bojić.

Pročitano je i pismo ćerke Mire Marković, Marije Milošević, u kome je opraštajući se od majke poručila da ona i njen brat Marko više nikada neće doći u Srbiju.

Mirjana Marković sahranjena je po pravoslavnim običajima, opelo je služio sveštenik Braničevske eparhije.

Urna je u grob spuštena uz zvuke melodije "Podmoskovske večeri".

Polaganju urne prisustvovli su i visoki funkcioneri SPS-a: Slavica Đukić Dejanović, Žarko Obradović, Vladan Zagrađanin i Đorđe Čabarkapa. Oni su položili venac koji je poslao predsednik partije Ivica Dačić. 

Pre polaganja posmrtnih ostataka, u Požarevcu je održana komemoracija na kojoj su govorili nekadašnji saradnici i prijatelji Mirjane Marković, Uroš Šuvaković i Dragan Kostić. 

Mirjana Marković, koja je bila predsednica JUL-a i profesor na fakultetu, preminula je u nedelju, u 77. godini u Moskvi.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво