');
Blic Biznis Vesti

Raste interes KINESKIH INVESTITORA za opatijske nekretnine

Povećan interes kineskih investitora za ulaganje u hrvatske kompanije, koji je kulminirao krajem prošle nedelje potpisivanjem niza sporazuma o saradnji i pisama namere, u kombinaciji sa pojačanim merama turističke promocije na kineskom tržištu, doneo je i snažan rast interesa kineskih građana i kompanija za kupovinu nekretnina u Hrvatskoj, posebno u renomiranim turističkim destinacijama poput Dubrovnika i Opatije.

Opatija Foto: Superodmor / Promo
Opatija

"U protekle dve godine bilo je nešto interesa koji se ponekad i realizovao uprkos otežanim uslovima ulaganja za kineske državljane, ali u zadnjih mesec, a posebno nedelju dana, taj interes je doslovno "eksplodirao", rekao je Novom listu Milan Mandić, direktor agencije za nekretnine specijalizovane u najvećoj meri za realizaciju velikih poslova.

Foto: Ilustracija / Promo

Kako je naveo, dosad je interes vladao samo za vrlo uski krug najluksuznijih nekretnina, ali se sada taj krug širi.

Mandić je naveo da zbog najavljenih ulaganja sve više poslovnih ljudi razmišlja o najmu ili čak i kupovini stana visoke kategorije, pri čemu su im posebno atraktivne lokacije uz more, budući da je Hrvatska relativno mala i poslovna putovanja su relativno kratka, a ostaje im vikend za uživanje u prirodnim lepotama i ponudi turističkih destinacija.

"Osim toga, razmišlja se i o manje luksuznim nekretninama sa značajnim kapacitetima u kojima bi mogli smestiti radnike i niži menadžment koji će učestvovati u projektima koje će voditi kineski investitori", rekao je Mandić.

Naveo je da razmišlja, zbog povećanog interesa sa ovog mnogoljudnog i finansijski potentnog tržišta, da potraži i agente sa bar osnovnim znanjem kineskog jezika.

"Kineski ulagači cene takve stvari, jer im se tako pokazuje poštovanje, ali i ozbiljnost u pristupu poslu", zaključio je Mandić.