Radnici Geodetskog zavoda traže smenu direktora 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Deo radnika Republičkog geodetskog zavoda već 50 dana je u štrajku, a poslednja dva dana Štrajkački odbor protestovao je ispred Vlade i Predsedništva, tražeći od premijerke i predsednika države da reaguju na njihove zahteve, od kojih je hitna smena direktora jedan od glavnih.

– U 12 časova smo i danas i juče bili ispred Vlade, u 13 časova ispred Predsedništva i predali smo dopise sa našim zahtevima. Tražimo hitnu smenu direktora, zbog bahatosti, pretnji zaposlenima i neracionalnog trošenja sredstava – kaže za Danas Stevan Todorov, poverenik ASNS u RGZ.

Štrajk zaposlenih u katastru počeo je 21. januara, i tada su, kako kaže, tražili da se svima, a ne samo pojedinim radnicima isplate dodaci na primanja i da se preispita status zaposlenih.

– Posle nekoliko dana štrajk je prekinut jer je dogovor postignut, ali se već narednog dana direktor tog dogovora nije pridržavao – ističe Todorov.

Direktor RGZ Borko Drašković je u preduzeću, napominje, od jula 2015, ali je na mesto direktora izabran decembra 2017. Todorov tvrdi da su zaposleni u strahu i da većina radnika, od više od 2.000 zaposlenih na neodređeno ne sme da štrajkuje.

– Odlučili smo da svakodnevno ukazujemo na nepravilnosti u radu, a najnoviji momenat je da je 4. aprila uvedena privremena mera o minimalnom procesu rada koja je nezakonita i protiv koje ćemo podneti tužbu – napominje Todorov. On tvrdi da radnici RGZ nikako ne spadaju u kategoriju onih koji moraju da poštuju minimum procesa rada. ASNS u ovom preduzeću ima oko 250 članova, a osim ove sindikalne organizacije u štrajku su i članovi Saveza samostalnih sindikata kojih ima duplo više.

Direktor RGZ-a je obećao da će našem listu danas objasniti svoje viđenje situacije, ali je, gostujući pre dva dana na RTS-u, rekao da je u RGZ obezbeđen minimum procesa rada, što znači da najmanje 30 odsto zaposlenih mora da radi. On je tada rekao da su gužve samo u katastrima u Ulici 27. marta u Beogradu i u Zemunu, a da su podnete i krivične prijave protiv organizatora štrajka jer nisu definisali šta je cilj.

– Prijavljeno je da štrajkuje 105 ljudi, dok u Republičkom geodetskom zavodu radi 3.000 ljudi. To je manje od broja ljudi koji su na bolovanju – rekao je Drašković za RTS. On je napomenuo da su svi zahtevi ispunjeni pre dve nedelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari