Najnovije vesti
Vesti Društvo
Takmičenje IT karavana održano u Zrenjaninu

Takmičenje IT karavana održano u Zrenjaninu

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić poručila je djacima osnovnih škola u Zrenjaninu, koji su učestvovali u programu IT karavana 04, da iskoriste nove tehnologije kao bi sticali znanja i izrazili svoju kreativnost, ali da pri tome moraju da se zaštite od zloupotreba.

Tatjana Matic_210515_Ras foto Goran Srdanov  001 Foto: G. Srdanov / RAS Srbija
Tatjana Matic_210515_Ras foto Goran Srdanov 001

- Na putovanjima IT karavana u protekle tri godine, pokazali ste nam da uglavnom znate koje su opasnosti na internetu, ali morate uvek da budete obazrivi i da to znanje i primenite u praksi, i, naravno, da sa roditeljima i nastavnicima delite svoja onlajn iskustva - rekla je Matić na početku takmičarskog programa u Hali sportova.

Ona je podsetila učenike i da za savete, informacije i prijave uvek mogu da se obrate Nacionalnom kontakt centru za bezbednost dece na internetu, na broj telefona 19833 ili putem portala "Pametno i bezbedno". Na drugom ovogodišnjem takmičenju osnovaca u poznavanju digitalnih tehnologija i bezbednosti na internetu, u okviru kampanje IT karavan 04, osnovce u Zrenjaninu pozdravili su i pomoćnik gradonačelnika za oblast lokalnog, društveno-ekonomskog razvoja grada Zrenjanina, Duško Radišić, kao i predstavnica Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Danijela Šćepanović iz Sektora za digitalizaciju u prosveti i nauci.

U programu pod sloganom "Faca interneta", koji su vodili glumci Brankica Sebastijanović i Vučić Perović, učestvovalo je oko 300 djaka iz pet zrenjaninskih škola, koje su u takmičarskom delu predstavljali timovi od po dve devojčice i dva dečaka. Najviše poena u kvizovima znanja i motoričkim igrama osvojila je OŠ "2. oktobar", drugo mesto zauzela je OŠ "Petar Petrović Njegoš", treće OŠ "Žarko Zrenjanin", četvrto OŠ "Dr Jovan Cvijić" i peto OŠ "Sonja Marinković".

Četvrta po redu školska kampanja Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, koja promoviše i edukuje osnovce o primeni digitalnih tehnologija u učenju, kao i o načinima zaštite od zloupotreba tehnologija, počela je u Beogradu, u SC "Šumice", 16. aprila. Nakon Zrenjanina, program će se održati i u Novom Pazaru, Čačku i Nišu.

U takmičenju pod sloganom "Faca interneta" učestvuje ukupno 25 škola iz pet gradova sa oko 2000 djaka. Svi takmičari dobijaju nagrade, a pobednički timovi iz svakog grada provešće edukativni vikend u Naučno istraživačkoj stanici "Petnica", gde će se pripremati za finale koje je zakazno u Domu omladine u Beogradu, 22. maja.