Od sutra vakcinacija dece protiv malih boginja u Severnoj Makedoniji 1Foto: EPA-EFE SEBASTIEN NOGIER

Medicinski timovi od sutra će u osnovnim i srednjim školama u Severnoj Makedoniji početi terensku vakcinaciju protiv malih boginja.

To je najavio makedonski ministar za obrazovanje Arber Ademi, nakon što su pre dva dana zdravstvene vlasti proglasile epidemiju malih boginja (morbili) u celoj državi.

„Situacija postaje alarmantna. Od sutra će medicinske ekipe početi terensku vakcinaciju u osnovnim i srednjim školama. Očekujemo da urodi plodom i mislim da će i sami roditelji i učenici na to odgovriti pozitivno“, rekao je Ademi.

Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče najavio je juče da nevakcinisana deca, neće biti primana u obdaništa i u škole i istakao da je to opravdana mera u skladu sa propisima za imunizaciju i zaštitu od zaraznih bolesti.

Broj obelelih od malih boginja u Severnoj Makedoniji svakodnevno se povećava i do sada je, za četiri meseca, obolelo blizu 1.000 osoba, a troje dece je umrlo zbog komplikacija.

Lokalna epidemija je prvo proglašena u jednoj skopskoj opštini u decembru prošle godine, a nedugo zatim i u celom Skoplju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari