Nastavnik beogradske gimnazije ošamario učenicu

U Sedmoj beogradskoj gimnaziji profesor fizike ošamario je na času učenicu drugog razreda. Juče se dogodio "incident" u Ekonomskoj školi u Čačku, kada su dva maskirana dečaka upala na čas sa plastičnim pištoljima, pucali i video se dim, a onda su jednoj učenici poklonili ružu. Ministarstva prosvete potvrdilo da je upoznato sa tim slučajevima nasilja.

Incident se dogodio oko 11 sati kada je profesor fizike Z.O. doneo rezultate pismenog testa.

Učenici su bili nezadovoljni ocenama koje su dobili, počeli da negoduju. 

Najglasnija je bila jedna devojčica. Nastavnik ju je više puta opomenuo da se smiri.

Ona to, međutim, nije uradila, posle čega ju je nastavnik ošamario.

Jedan od učenika je zatim udario nastavnika, nastavnik mu je uzvratio, a onda udario još jednu devojčicu.

U učionici je, nakon toga, nastao opšti metež.

Galamu su čuli drugi nastavnici i direktor, potrčali su u učionicu i razdvojili ih.

Direktor je o tome odmah obavestio policiju, Hitnu pomoć i roditelje učenika koji su učestvovali u incidentu.

Hitna pomoć je došla, pregledala učenike i konstatovala da niko nije povređen, ali je u Urgentni centar prevezen nastavnik fizike zbog toga što mu je pozlilo.

Direktor je rekao da je nastavnik fizike otišao u pratnji školskog policajca, jer je takva procedura kada interveniše ekipa Hitne pomoći.

Nastava je zatim nastavljena, i svi učenici su prepodnevnu smenu završili oko 14 sati.

Tim povodom oglasilo se i Ministarstvo prosvete koje je potvrdilo da je došlo do incidenta.

Rečeno je i to da je profesor prekršio član 111. i 112. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja u obrazovnim ustanovama, u kojima je strogo zabranjen svaki vid nasilja, zlostavljanje i zanemarivanje učenika.

Za to se predviđaju novčana kazna, prekid radnog odnosa ili udaljenje sa posla.

Iz Uprave je rečeno da je nastavnik koji ima 57 godina i u školi radi tri godine, predao pismeni zahtev da se prekine radni odnos iz ličnih razloga.

U Sedmoj beogradskoj gimnaziji nastava se odvija normalno. 

Ministarstvo: Sve je u rukama direktora

Načelnica Odeljenja za koordinaciju rada školskih uprava ministarstva prosvete Nevenka Đelić kaže za RTS da je protiv nastavnika i učenika pokrenut postupak.

Nastavnik je povredio zabranu zlostavljanja, nasilja u školi i zato se on udaljava sa posla.

"To što je nastavnik podneo zahtev za raskid radnog odnosa u ovom trenutku ne mora ništa da znači zato što po zakonu o radu otkazni rok traje 15 dana. U ovom trenutku on je i dalje radnik te škol", kaže Đelićeva.

Sve je, objašnjava, u rukama direktora.

"Direktor bi trebalo da pokrene disciplinski postupak. Baš zbog pomenutog člana 111. izriče se mera udaljavanja sa posla", navodi Đelićeva.

Verujemo, kaže, da je kolega koji je povredio član 111. Zakona uradio to da bi na neki načn spasao svoj status, odnosno da mu ne bi bila suspendovana licenca za rad.

Nasilje promenilo formu

Nevenka Đelić navodi da je Ministarstvo upoznato i sa incidentom u Čačku.

Reč je, kaže, o učenicima Druge srednje škole koji su se za vreme velikog odmora, zajedno sa učenicima Ekonomske škole, pritajili u nekom prostoru i sačekali da nastava uredno počne, a zatim učinili to što su učinili.

"Oni su maloletnici. Protiv njih se pokreće vaspitno-disciplinski postupak", kazala je Đelićeva.

Vrlo često se suočavamo sa situacijama nasilja, ističe Đelićeva.

"Nasilja nije više nego što ga je bilo, ali se javlja u drugačijim oblicima. Sve ove pojave u školama su otišle više od onoga što se nekad zvalo nestašlukom, bezobrazlukom, preteranom nekom merom iu ponašanju", ističe Đelićeva.

Dodaje da insistiraju na sistemu zaštite i da stalno podsećaju škole na to da bi trebalo da postoji stalna briga i sistem u kome neće biti propusta.

"Pouku izvlačimo svaki dan. Ono što je važno za ministarstvo je da nećemo skrivati nijednu situaciju nasilja. Ministar je do detalja upoznat sa svim situacijama".

Regulativa na bitan način uključuje i roditelje, dodaje Đelićeva.

Pošto je reč o maloletnicima, ostaje, naglašava, da se vidi kakve će se mere preduzeti, šta će uraditi policija i, po potrebi, Centar za socijalni rad.

Број коментара 42

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво