Nove trzavice između Pjongjanga i Vašingtona 1Foto: EPA-EFE/HOST BROADCAST POOL

Severna Koreja zahteva isključenje državnog sekretara SAD Majka Pompea iz nuklearnih pregovora, optužujući ga da „govori gluposti“ i da je „nemaran“.

Visoki zvaničnik severnokorejskog ministarstva spoljnih poslova Kvong DŽong Un je izjavio da bi dalji pregovori bili „loši“ ako bi u njima učestvovao Pompeo, te je zatražio da ga za pregovaračkim stolom zameni neko „pažljiviji“.

Severna Koreja je prethodno saopštila da je testirala novo „taktičko oružje“. To je prvo takvo testiranje od kada se sastanak američkog i severnokorejskog predsednika Donalda Trampa i Kima DŽong Una u februaru u Hanoju završio bez dogovora. Pompeo je Severnu Koreju prošle godine posetio četiri puta, što je obuhvatalo i sastanak s Kimom.

Zahtev Pjongjanga za isključenje Pompea iz pregovora je usledio pošto je na saslušanju pred potkomitetom američkog Senata državni sekretar SAD na pitanje da li bi se složio s konstatacijom da je Kim „tiranin“ odgovorio: „Naravno, siguran sam da sam to rekao.“

To je naišlo na snažnu reakciju visokog zvaničnika severnokorejskog ministarstva spoljnih poslova Kvonga DŽong Una, koji je rekao da je Pompeo „izneo nemarne opaske, povredivši dostojanstvo našeg vrhovnog rukovodstva da bi otkrio svoj zao karakter.“

Kvong je takođe Pompea okrivio za naprasni završetak samita u Hanoju. On je juče rekao da ako bi Pompeo učestvovao u pregovorima, „to bi bilo ponovo loše za pregovarački sto i pregovori bi bili zamršeni.“ „Čak i u slučaju moguće obnove dijaloga sa SAD, želim da naš (američki) kolega u pregovorima ne bude Pompeo, već neko drugi ko je pažljiviji i zreliji u komunikaciji s nama“, rekao je Kvong, izvestila je Korejska centralna novinska agencija (KCNA).

Tokom razgovora u Pjongjangu u julu Pompeo je bio na meti osuda zbog insistiranja u „gangsterskom stilu“ na tome da zemlja ide u pravcu denuklearizacije.

Prema pisanju Bi-Bi-Sija, državni mediji su malo detalja izneli o jučerašnjem testiranju novog „taktičkog oružja“, ali analitičari tvrde da je mala verovatnoća da će to predstavljati povratak na testiranje raketa dugog dometa, koje se smatra pretnjom po SAD. Kako je javila KCNA, test je nadgledao Kim lično, a izveden je, navodi agencija, „u raznovrsnim režimima aktivacije (oružja) prema različitim metama“, što znači, smatraju analitičari, da oružje može da se aktivira s kopna, mora ili iz vazduha.

Nije poznato da li je oružje o kojem je reč raketa, ali većina posmatrača se slaže da je najverovatnije u pitanju oružje kratkog dometa, piše britanska agencija.

Kim je prošle godine rekao da će obustaviti nuklearna testiranja i da više neće lansirati međukontinentalne balističke rakete. Međutim, ispostavlja se da Severna Koreja nastavlja s nuklearnim aktivnostima, a na satelitskim snimcima od prošle nedelje se vidi da se nešto dešava u području gde je glavni nuklearni objekat u Severnoj Koreji, što ukazuje, piše Bi-Bi-Si, da zemlja možda od radioaktivnog materijala pravi gorivo za bombu.

Pjongjang tvrdi da je napravio nuklearnu bombu koja je dovoljno mala da stane na raketu dugog dometa, kao i na balističke rakete koja potencijalno imaju doseg do SAD.

Bi-Bi-Si podseća da je malo pomaka ostvareno od kada su lideri SAD i Severne Koreje naprsno okončali razgovore u Hanoju ako se ne računa retorika. SAD su saopštile da su pregovori propali jer je Severna Koreja htela da joj se ukinu sve sankcije u zamenu za smanjenje nuklearnih kapaciteta, ali je Pjongjang osporio takve tvrdnje.

Kada je poslednji put govorio o ovim pitanjima, Kim je apelovao na Trampa da teži sporazumu koji je „prihvatljiv za obe strane“, ali je govorio i o odličnim vezama sa američkim liderom. Tramp je odgovorio tako što je u tvitu izneo pohvale na račun Kima i takođe pozdravio ideju o još jednom samitu.

Ranije ove nedelje Stejt department je saopštio da Stiven Bjegan, specijalni izaslanik SAD za Severnu Koreju, ide u Moskvu na sastanak „s ruskim zvaničnicima da bi s njima razgovarao o naporima da se unapredi konačna i apsolutno proverena“ denuklearizacija Severne Koreje. Takođe je sve više spekulacija o mogućem sastanku Kima i ruskog predsednika Vladimira Putina.

Budući da nigde nije naznačeno da je reč o testiranju rakete dugog dometa niti da je posredi bio nuklearni test, ispostavlja se da Kim ima prostora za tvrdnju da drži svoje obećanje o nuklearnim aktivnostima, ali zato izgleda radi na novom oružju, tvrde analitičari. To za Trampa ne predstavlja direktni izazov, ali bi moglo da navede mnoge na razmišljanje u Beloj kući i moglo bi da se shvati kao upozorenje na ono što bi moglo da usledi ukoliko Vašington i Pjongjang u skorije vreme ne postignu sporazum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari