Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
OBOLELA KOMPLETNA PORODICA Troje dece iz Zvornika zaraženo morbilama, niko od njih nije vakcinisan

OBOLELA KOMPLETNA PORODICA Troje dece iz Zvornika zaraženo morbilama, niko od njih nije vakcinisan

Dom zdravlja Zvornik prijavio je jutros Institutu za javno zdravstvo RS epidemiju morbila u okviru jedne porodice na području opštine Zvornik.

boginje Foto: Shutterstock / RAS Srbija
boginje

Obolelo je troje dece iz iste porodice sa tipičnim simptomima malih boginja, svi su hospitalizovani i niko nije vakcinisan MRP vakcinom.

Kako je saopšteno iz Instituta, Dom zdravlja je preduzeo sve neophodne protiv epidemijske mere i u redovnom su kontaktu sa Regionalnim centrom Instituta u Zvorniku, te nadležnim pedijatrom u Bolnici Zvornik, piše Srpskainfo.

-Institut je pre mjesec dana, kada su se pojavili prvi pacijenti oboleli od morbila u Sarajevu, uputio dopise svim domovima zdravlja, privatnim ambulantama porodične medicine i privatnim pedijatrijskim ambulantama u Republici Srpskoj u vezi sa jačanjem mera za sprečavanje širenja morbila u Republici Srpskoj – navode iz Instituta.

Podsećamo, morbile su zarazno virusno obolenje, koja se prenosi kapljičnim putem.

S obzirom na to da je u pitanju zarazno obolenje, epidemija morbila se proglašava kad obole dve ili više osoba koje su bile u međusobnom kontaktu.

Pad kvaliteta kolektivnog imuniteta i porast broja osetljivih osoba predstavljaju pretnju od ponovnog epidemijskog javljanja bolesti, ističu iz Instituta.

Kako je obuhvat MRP vakcinacijom zadnjih godina u Republici Srpskoj bio niži od neophodnih 95 odsto (za 2018. godinu iznosi 83,4 odsto, za 2017. godinu 83 odsto, a za 2016. godinu 74 odsto), neophodno je intenzivirati jere za sprečavanje širenja bolesti.

MRP vakcina se, prema programu obavezne vakcinacije u RS, daje u dve doze, sa navršenih 12 meseci i sa 6 godina, odnosno pred upis u osnovnu školu.

Poštovanje kalendara imunizacije predstavlja prioritet, bez kojeg nije moguće postići adekvatnu zaštitu dece u periodu kada su najosetljivija na infekciju kao i na komplikacije infekcije, niti je moguće ostvariti kvalitetan kolektivni imunitet i spriječiti potencijalne epidemije.

Posebno naglašavamo potrebu da se provere vakcinalni statusi sve dece i omladine u objektima za kolektivni smjštaj, te da se vakcinišu sva nevakcinisana i nepotpuno vakcinisana deca.