• Search form

18.04.2019 | 14:59

Džarmuš, Malik, Dardenovi, Porumboiu… u trci za Zlatnu palmu

Džarmuš, Malik, Dardenovi, Porumboiu… u trci za Zlatnu palmu

Među filmovima u trci za Zlatnu palmu na 72. Filmskom festivalu u Kanu našla su se nova ostvarenja autora kao što su Pedro Almodovar, Marko Belokio, braća Darden, Ksavije Dolan, Terens Malik, Ken Louč, Korneliu Porumboiu, Elija Sulejman, te Džim Džarmus, čiji će film “The Dead Don’t Die” biti prikazan 14. maja na svečanom otvaranju.

Organizatori 72. Kana objavili su 18. aprila većinu zvaničnog programa, uključujući filmove u trci za Zlatnu palmu, koje će ocenjivati žiri na čelu sa oskarovcem Alehandrom Inarituom. Poznata su i ostvarenja van konkurencije, te filmovi u selekciji Izvestan pogled, kao i oni koji će imati specijalne i ponoćne projekcije, ali će do početka 72. Kana biti i dodatnih naslova.

Džarmušov novi film, prvi u trci za Zlatnu palmu posle “Patersona” iz 2016. godine, najavljen je kao zombi komedija u kojoj se Adam Drajver i Bil Marej igraju policajce koji moraju da zaštite svoj mali grad od nemrtvih. U filmu igraju i Tilda Svinton, Klo Sevinji, Igi Pop, Deni Glover, Stiv Bušemi, Tom Vejts... Džarmuš je ranije u Kanu osvojio Gran pri žirija za “Slomljeno cveće”, a za “Kafu i cigarete” dobio je nagradu za najbolji kratki film 1993.

U glavnom takmičarskom programu su i filmovi “Pain and Glory” (Pedro Almodovar), “The Traitor” (Marco Bellocchio), “The Wild Goose Lake” (Diao Yinan), “Parasite” (Bong Joon-ho), “Young Ahmed” (Jean-Pierre Dardenne i Luc Dardenne), “Oh Mercy!” (Arnaud Desplechin), “Atlantique” (Mati Diop), “Matthias and Maxime” (Xavier Dolan), “Little Joe” (Jessica Hausner), “Sorry We Missed You” (Ken Loach), “Les Miserables” (Ladj Ly), “A Hidden Life” (Terrence Malick), “Bacurau” (Kleber Mendonça Filho i Juliano Dornelles), “The Whistlers” (Corneliu Porumboiu), “Frankie” (Ira Sachs), “Portrait of a Lady on Fire” (Céline Sciamma), “It Must Be Heaven” (Elia Suleiman) i “Sibyl” (Justine Triet).

Van konkurencije najavljeni su filmovi “The Best Years of LifeKloda Leluša, “RocketmanDekstera Flečera, dve epizode “Too Old to Die Young” (Nicolas Winding Refn), “Diego MaradonaAsifa Kapadie i “Belle EpoqueNikole Bedoa.

Počasna Zlatna palma 72. Filmskog festivala u Kanu, kako je ranije objavljeno, pripala je legendarnom francuskom glumcu Alenu Delonu, kao znak priznanja njegovom izuzetnom učešću u istoriji filma. Kanski festival saopštio je da je ponosan i oduševljen što je Delon, koji je igrao u “LeoparduLukina Viskontija - nagrađenog Zlatnom palmom 1963. godine, pristao da dobije počasno priznanje.

Prošle godine, na 71. Filmskom festivalu u Kanu Zlatna palma pripala je japanskom reditelju Hirokazuu Kore-edu za angažovanu porodičnu dramu “Shoplifters” (Kradljivci), a Gran pri žirija, kojim je predsedavala australijska glumica Kejt Blančet, dodeljen je američkom reditelju Spajku Liju za antirasističku satiru “BlacKkKlansman”. Nagradu žirija dobila je libanska scenaristkinja i rediteljka Nadin Labaki za film “Capharnaum”, a za režiju je nagrađen poljski autor Pavel Pavlikovski za “Hladni rat”.

*Foto: screenshot/FDC

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav