Kriza malih boginja u svetu, Lončar: Vakcinacija jedino rešenje

Severnomakedonska komisija za infektivne bolesti proglasila je epidemiju malih boginja na teritoriji te zemlje, a Svetska zdravstvena organizacija saopštava da se broj obolelih u prva tri meseca 2019. učetvorostručio u odnosu na isti period prošle godine. Postavlja se pitanje kakve će mere biti preduzete kod nas.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 18.04.2019.

11:44

Kriza malih boginja u svetu, Lončar: Vakcinacija jedino rešenje
Foto: DragonImages/depositphotos

Svet je "usred krize malih boginja", a za to je krivo širenje konfuznih i kontradiktornih informacija o vakcinama, ističu u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže za Televiziju "Prva" da je vakcinacija jedini način da se stanovništvo zaštiti od malih boginja.

"Virus malih boginja je zarazan i lako se prenosi. Jedini način da se zaštitimo je imunizacija. Bilo gde kada dodje do pada imunizacije ispod 95 procenata stanovništva, postoji mogućnost da dođe do epidemije", ističe ministar i dodaje da smo 2017. godine bili ispod 81 posto zahvaljujući propagandi i slušanju raznih šarlatana, koji će, nada se on, snositi odgovornost.

Tada je, kaže ministar, bilo registrovano 5.800 obolelih, a 15 mrtvih.

Lončar kaže da je obuhvaćenost imunizacijom sada na 94 odsto i da je cilj da se taj broj još poveća.

Više o ovoj temi poslušajte u prilogu u nastavku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: