Dostupni linkovi

SAD: Nove sankcije za Kubu i Venecuelu


Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton
Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton najavio je seriju novih sankcija protiv Kube i Venecuele. Ovim činom administracija predsjednika Donalda Trumpa pokušava da izvrši dlaji pritisak na osporavanog lidera Venecuele Nicolasa Madura i zemlje koje ga podržavaju.

U govoru održanom asocijaciji veterana Bolton je rekao da Sjedinjene Države dodaju još pet imena povezanih sa kubanskim vojnim i obaviještajnim službama na crnu listu uključujući i avio kompaniju Aerogaviota u vlasništvu vojske.

Bolton je saopštio kako Washington planira nova ograničenja doznaka Kubi i promjene kako bi se okončalo korištenje transakcija koje omogućuju Havani da zaobiđe sankcije i dobije pristup valuti. Također je najavio nove sankcije za venecuelansku centralnu banku kako bi im zabranili pristup američkim dolarima.

"Ova administracija ne daje pojas spašavanja diktatorima, nego ga oduzima", rekao je Bolton.

Boltonova najava novih sankcija uslijedila je samo nekoliko sati nakon što je Trumpova administracija saopćila kako ukida dugogodišnju zabranu protiv građana SAD-a koji podnose tužbe protiv stranih kompanija koje koriste imovinu koju je oduzela komunistička vlada Kube od revolucije Fidela Castra iz 1959. godine.

Nova promjena u politici koju je najavio sekretar Mike Pompeo mogla bi dovesti do stotine pravnih potraživanja vrijednih desetine milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG