Capital.ba

Drakonska kazna: SAD kažnjava italijansku banku sa 1,3 milijarde dolara

17.04.2019. / 9:00

MILANO, Italijanska Unikredit banka i njene dvije podružnice prihvatile su da plate kaznu u visini od 1,3 milijarde dolara vlastima SAD.

banke

Drakonsku novčanu sankciju platiće zbog kršenja američkih sankcija protiv Irana i još nekih zemalja, saopštile su danas američke vlasti.

Njemačka podružnica Unikredita priznala je krivicu za nezakonito premještanje više stotina miliona dolara preko americkog finansijskog sistema u ime entiteta koji su pogođeni sankcijama, saopštilo je američko Ministarstvo pravde i okružni tužilac Menhetna Sajrus Vans, a prenosi agencija Rojters.

Najnovijom nagodbom sa americkim vlastima i Upravom federalnih rezervi “stavlja se tačka” na šestogodišnju istragu o američkoj listi sankcija za zabranjene transakcije Unikreditovih podružnica sa Iranom i drugim zemljama.

“Unikreditova filijala u Njemačkoj je u velikoj mjeri pomogla iranskoj brodarskoj kompaniji da izbjegne sankcije i pristupi finansijskom sistemu SAD-a”, izjavio je pomoćnik americkog državnog tužioca Brajan Benčzkovski.

Druga Unikreditova filijala, Unikredit Bank Austrija, sklopila je nagodbu o nekrivičnom gonjenju sa federalnim i državnim vlastima.Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!