• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Konsultacije u Skupštini, bez SzS

Izvor Tanjug

Na konsultacijama šefova poslaničkih grupa sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković, koje su pojedini učesnici ocenili kao veoma korisne, bilo je reči o neophodnim izmenama i dopunama Poslovnika o radu parlamenta, donetom 2009.


Na njima je izraženo je i nezadovoljstvo nedolaskom dela opozicije, koja je na protestima samo, kako ocenjuju, deklarativno iznela zahteve, o kojima bi trebalo da se razgovara u parlamentu.

Šef poslaničke grupe JS Dragan Marković Palma posle sastanka kazao je novinarima u Skupštini da je ovo bio uobičajeni sastanak po Poslovniku, koji je predviđen kada dođe do nekog problema u radu parlamenta.

“Opozicija nije došla, uputili su zahteve bez adrese i onog koji treba da ih prime. Unapred su rekli da neće razgovarati sa predsednikom i predsednicom Parlamenta, a gde hoćete da razgovarate - na ulici”, istakao je Marković.

Naveo je da je govorio da je potrebno doneti odluku da oni koji su na stalnom radu u parlamentu, a ne dolaze na posao, ne treba da primaju plate.

“Da li može radnik da ne ide na posao u neku fabriku, a da prima platu, da li može lekar da ne ide u bolnicu, a da primi platu. Ne može. To je mera koja će doneti i novac, a koji bi trebalo da se preusmeri za porodice sa troje i više dece”, rekao je Marković.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Neđo Jovanović kazao je u ime te poslaničke grupe da su u Skupštini otvorena vrata dijalogu, demokratiji i svima koji žele da učestvuju.

“Nažalost, deo opozicije koji ne želi dijalog i ne poštuje demokratiju i Skupštinu danas nije došao. To je odraz nepoštovanja prema Srbiji, institucijama i demokratiji”, kazao je Jovanović.

Naveo je da je danas vođena konstruktivna rasprava, da se govorilo u vezi poslovnika, koji je donet u julu 2009. godine.

Gojković: U maju sednica skupštine posvećena KiM

Predsednice Skupštine Maje Gojković najavila je danas da će u maju biti održana važna sednicu parlamenta posvećena Kosovu i Metojiji. "U maju, do kraja prve polovine ove godine, imaćemo važnu sednicu posvećenu KiM. Predlozi koji su došli od opozicionih poslaničkih grupa koje su danas učestvovale u kolegijumu jesu da toj sednici obavezno prisustvuje predsednik države Aleksandar Vučić, da razmotratimo i njegov izveštaj i Vlade Srbije", rekla je Gojković na konferenciji za novinare. Ona je kazala da je predlog da toj sednici prisustvuje i premijerka Ana Brnabić i ministri.


“Oni kojima je odgovarao sada govore da se zloupotrebljava, a nisu došli da razgovaramo o izmenama i dopunama”, kazao je i dodao da zahtevi opozicije sa kojima su nastupili, formalno-pravno ne postoje, samo su deklarativno izneti i obesmišljavaju suštinu, ukoliko suština postoji.

Šef poslaničke grupe LSV-LDP-SDA Čedomir Jovanović kazao je da je na kolegijumu šefova poslaničkih grupa rekao da postoje jasni i ozbiljni problemi, od kojih je prvi politički problem koji postoji u društvu, a na šta parlament ne sme biti slep.

“Uvek sam imao razumevanje za proteste i nezadovoljstvo, samo nisam nikada imao razumevanja za nasilje, bilo verbalno ili fizičko”, rekao je Jovanović i dodao da je jasno da deo opozicionih stranaka bojkotuje rad Skupštine, ali da je mesto za razgovor o njihovim zahtevima jedino parlament.

Smatra da je parlament na njihove zahteve odgovorio adekvatno i istakao da “nikakve komisije Vučićeve, Obradovićeve...neće uređivati život u Srbiji”, već će to raditi zakoni i institucije, bez obzira da li se radi o političkom životu ili medijima.

Kako kaže, politički život je uređen zakonima, koji su doneli oni koji danas protestuju protiv njih.

“Svi izborni zakoni su doneti u Skupštini na predlog onih koji danas protestuju. Nemam protiv da se izvrše izmene, postoji Venecijanska komisija..., ali da sa jedne strane potpišite birački spisak u Lučanima, a tražite izmene zakona, to neću tolerisati”, rekao je Jovanović.

Na konsultacije došli su: Dragan Marković Palma - Jedinstvena Srbija, Vjerica Radeta iz Srpske radikalne stranke, Mira Petrović predstavnica PUPS-a, Milorad Mijatović iz SDPS-a, Aleksandar Martinović iz Srpske napredne stranke, Veroljub Arsić u svojstvu potpredsednika Skupštine Srbije, Balint Pastor predstavnika Saveza vojvođanskih Mađara, Neđo Jovanović iz Socijalističke partije Srbije, Čedomir Jovanović iz LDP-a, kao i samostalni poslanik Miladin Ševarlić.
Sastanak je zatvoren za javnost.

"Želim da razgovaramo kako bolje da zastupamo građane, kako da poboljšamo procedure koji je ovaj saziv Skupštine Srbije nasledio od bivšeg režima, kako da bolje uredimo proceduru podnošenja amandmana i da razgovaramo o dopunama dnevnog reda", rekla je Maja Gojković pozivajući poslanike na konsultacije.

Gojković je tada izrazila uverenje da će se ovom pozivu odazvati sve poslaničke grupe u Skupštini Srbije.

Komentari 21

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nikola

Opet su se senke nadvile nad Balkanom sto govori i ova slika

Dakki

Naravno... Nismo ni ocekivali da ce da dodju.

Lidija

Nisu došli, jer oni ne znaju šta hoće, odnosno, samo hoće da smene Vučića i ništa više, to im je jedini plan i program...

special image