Brnabić: Zahvalni smo Mađarskoj zbog stavova po pitanju Kosova i Metohije

Tanjug

15. 04. 2019. u 18:05

Premijerka Ana Brnabić zahvalila je mađarskoj vladi na balansiranom stavu po pitanju Kosova i Metohije

Брнабић: Захвални смо Мађарској због ставова по питању Косова и Метохије

Ana Brnabić, Foto Tanjug

Premijerka Ana Brnabić zahvalila je mađarskoj vladi na balansiranom stavu po pitanju Kosova i Metohije.


"Mađarska je priznala jednostarano proglašenu nezavisnost Kosova, ali što je naš strateški dijalog bolji i što postoji veće razumevanje između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Viktora Orbana i mog tima i kabineta Orbana, sve informacije koje iz takvog odnosa proizilaze, vode ka tome da je stav Mađarske izbalansiran", rekla je Brnabić.


Ona je u ime građana Srbije zahvalila na tome što je Mađarska bila uzdržana prilikom glasanja za prijem samoproglašene Republike Kosovo u Interpol.

PROČITAJTE JOŠ: Potpisano 11 dokumenata u Subotici, među njima i nostrifikacija diploma; Brnabić i Orban o ekonomskoj saradnji


"Ne samo što je bila uzdražana već što je glasala zajedno sa Srbijom u okviru ENCOE-a, koji se tiče zaštite Srba na Kosovu i Metohiji, odnosno što se zajedno sa Srbijom izborila da srpska prenosna mreža ostane u vlasništvu elektormreže Srbije", rekla je Brnabić.


Kao još jedan primer mađarske podrške navela je sumnju i uzdržan stav u vezi s formiranje tzv. vojske Kosova.


"To pokazuje i tokom 2019. godine u kolilkoj meri je važno naše partnerstvo i u kolikoj meri mi danas imamo mnogo bolje razumevanje i saradnju nego što smo imali u prošlosti", zaključila je premijerka Srbije.


GLASNA PODRŠKA MAĐARSKE DA SRBIJA ZASLUŽUJE DINAMIČNIJI EU PUT


U atmosferi u kakvoj je Evropska unija danas, posebno u predizbornoj, kad nam raznorazne, a često negativne poruke stižu od pojedinih zemalja, podrška suseda i to najbližeg, a članice EU, govori dovoljno o tome da Srbija na svaki način i u svakom segmentu reformi i regionalne saradnje zaslužuje jedan dinamičniji evropski put, izjavila je ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.


Ona je to rekla nakon sednice ministara vlade Srbije i Mađarske u Subotici.


Joksimović kaže da tako „glasna poruka Mađarske mnogo više znači, nego negativne poruke o proširenju koje stižu od pojedinih evropskih zemalja“.


„Takva podrška mnogo više znači od kritika pojedinih evropskih zemalja koje su okrenute privremenim unutrašnjim problemima. Strateški je važno prepoznati pravac i zbog toga nam je podrška našeg najbližeg suseda, a članice EU od izuzetnog značaja“, rekla je Joksimović.


Ona je rekla da su mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, premijer Mađarske Viktor Orban, ljudi i političari „koji jasno i nedvosmisleno zagovaraju politiku proširenja EU, a posebno pristupanje Srbije EU“. Ocenjuje da je to strateško partnerstvo sa Srbijom, ali i interes i Mađarske i Evropske unije, te da mađarske kolege pokušavaju „da ubede svoje kolege u EU u to“.


„Ne radi se tu samo o bezbednosti i stabilnosti, već i o ekonomskom podsticaju EU. Jer, evropske ekonomije nisu sve u fazi rasta, neke stagniraju i naravno da je prostor centralne Evrope, a mi smo jug centralne Evrope i region zapadnog Balkana i svakako ima potencijal rasta koji će se preliti i na rast EU“, objasnila je Joksimović, zaključivši da su sve to vrlo jasne i konkretne stvari.


Kaže da je Mađarska kroz proces evropskih integracija „dovela do toga zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i Vladom Srbije, da Srbija ima izvanredne odnose sa Mađarskom, te da Mađarska ne uslovljava ulazak Srbije u EU bilo kakvim bilateralnim pitanjima.


ORBAN I BRNABIĆ O MIGRACIJAMA

Srbija je prihvatila odluku Mađarske da izgradi ogradu na granici sa Srbijom i ubrzo shvatila da od toga i Srbija ima koristi, jer se time smanjio broj migranata koji je stizao u Srbiju, rekao je mađarski premijer Viktor Orban nakon sednice ministara dve vlade u Subotici, a odgovarajući na pitanje novinara u vezi s migracijama.

"Ono što je dobro za Mađarsku, dobro je i za Srbiju. Migraciona politika je zajednički uspeh mađarske i srpske strane. Nažalost, veliki je broj onih koji mogu krenuti tim tokovima i Mađarska nema dovoljno sredstava da se sa time izbori. EU bi trebalo time da se bavi", poručio je Orban.

On je rekao da budućnost Evrope može lako da se podeli u zavisnosti od toga koliko je brojna muslimanska zajednica.

"Preko 10 odsto će uskoro biti onih koji nisu hrišćani u raznim zemljama Zapadne Evrope koje su ih prihvatale. To će značajno uticati na dalje tokove. Mi smo ovde uspeli da se odbranimo da ne dođu oni koje ne želimo ovde", izjavio je mađarski premijer.

Kazao je da to jeste strog stavm ali tvrdi da nije i bezdušan, te da postoji program da se pomoć šalje tamo gde je problem nastao, a "ne da problem dođe do nas".

"Trošimo dosta na bolnice, programe iz kulture i tako dalje. Ne želimo da upropastimo svoju zemlju. Mađari su podržali ovu politiku i očekujem da će prilikom glasanja za Evropski parlament dobiti još jednu potvrdu", rekao je Orban.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je ocenila da je pitanje migracija pre svega pitanje za EU, ne za Srbiju.

"Srbija je bila u specifičnoj situaciji, u Srbiju su ulazili iz EU i iz Srbije odlazili u EU. Granice nisu odbranjene na prvoj tački. Mi smo u kompleksnim okolnostima dali sve od sebe. Obezbedili bezbednost građanima Srbije i EU. Tri i po hiljade migranata trenutno je u Srbiji. Oslanjamo se na EU da zajedno osmislimo zajedničku evropsku politiku prema migracijama. Dobra je stvar - što nema opasnosti da će preko ovog dela dolaziti migrant u budućnosti", rekla je Brnabić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (79)

Serbinator

15.04.2019. 20:59

U poslednjih nekoliko godina Mađari su dosta prevagnuli na našoj strani što se tiče Kosova.

Serbinator

15.04.2019. 21:00

Što se tiče dobrih komšijskih odnosa mislim da smo sa Mađarima ipak najbolje učvrstili saradnju zahvaljujući Vučiću, sada i Brnabić, a naravno i zahvaljujući Viktoru Orbanu.

Aleksandra

16.04.2019. 01:55

Zahvalni smo Madjarskoj na postovanju i uvazavanju nase zemlje.Bileteralna saradnja je na zavidnom nivou i cenimo podrsku koju nam je pruzila oko pitanja KiM,jer nam to mnogo znaci.

Mirjana

16.04.2019. 06:25

Madjari su u poslednje vreme dokalazi da nam mogu biti pouzdani partneri i prijatelji.

bananana

16.04.2019. 06:25

Odlicna diplomatija i spoljna politika predsednika Srbije, smatram da je Madjarska, vazna za saradnju bilateralnih odnosa ali takodje znacajna i za cao region.

Hana

16.04.2019. 06:53

Zahvalni smo mi Mađarskoj zbog stava po pitanju Kosova i Metohije, ali bismo bili još zahvalniji kada bi povukli svoje priznanje Kosova kao nezavisne države.

Fedja

16.04.2019. 07:34

Uopste nece biti cudo ako Madjarska , Ceska i Poljska skinu priznanje u skorom periodu.

Rada

16.04.2019. 07:37

Iz aspekta dobrih komšijskih odnosa mislim da smo sa Mađarima ipak najbolje učvrstili saradnju!!

ana

16.04.2019. 07:50

Madjarska je zemlja koja podrzava Srbiju u resavanju pitanja KiM i drugim vaznim pitanjima

Mina

16.04.2019. 08:09

Srbija vodi ključnu ulogu u pregovorima i verujem da će se postići kompromis koji će svima po malo odgovarati.

Buba

16.04.2019. 08:28

Velika zahvalnost Mađarskoj na podršci,koja je od velikog značaja za našu zemlju.

ivan

16.04.2019. 08:30

Dragi botovi,posto toliko hvalite Madjarsku drzavu,molim vas idite na granicu i probajte da udjete kamionom u Madjarsku.Videcete onda pravo "prijateljstvo",kada vas posle vise od 10 sati cekanja doceka Madjarski carinik,pa i ako ste cisti u svakom pogledu,ako mu ne date 5 evra,ceka vas izivljavanje od minimum sat vremena.

Jecca

16.04.2019. 08:56

Zahvalni smo Mađarskoj na podršku koju nam pruža, na put EU i išto je sudržana po pitanju Kosova za ulazak u međunarodne institucije.

Kosovkaa

16.04.2019. 09:07

Zaista podrška koju nam Mađarska pruža na našem Evropskom putu i po pitanju KiM-a je od velike važnosti za našu zemlju.

Ivan Zgrozeni

16.04.2019. 09:53

Hvala Madjarima sto stiteci Madjarsku od invazije stiti ujedno i Srbiju. Hvala Orbanu sto je provi prepoznao opasnost i prvi hrabro podigao glas protiv civilne invazije na Stari kontinent.

Danijela Mitic

16.04.2019. 09:57

Zahvaljujuci dobroj spoljnoj politici nase vlade, uspevamo da ujedinimo region po pitanju Kosova i na taj nacin da zajedno lobiramo kod EU i zastitimo nase zajednicke interese.