Haradinaj o Mogerini i Hanu: Na sreću odlaze

Tanjug

15. 04. 2019. u 14:06

Ramuš Haradinaj optužio je Federiku Mogerini i Johanesa Hana da je zbog njihovih izjava o korekciji granica Srbije i Kosova izubljeno godinu dana, te dodao da oni, na sreću, uskoro odlaze

Харадинај о Могерини и Хану: На срећу одлазе

Ramuš Haradinaj, Foto: Tanjug / AP

PRIŠTINA - Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, optužio je šeficu evropske diplomatije Federiku Mogerini i evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana da je zbog njihovih izjava o korekciji granica Srbije i Kosova izubljeno godinu dana, te dodao da oni, na sreću, uskoro odlaze, prenela je prištinska GazetaEkspres.

Haradinaj je, kako se navodi, rekao da njihove izjave o korekciji granica vraćaju proces dijaloga Beograda i Prištine unazad.

Prema njegovim rečima, da o ovoj temi nije razgovarano možda bi do sada sporazum Beograda i Prištine bio potpisan.

PROČITAJTE JOŠ - Ni govora o dijalogu dok ne padnu takse

Komentarišući najnoviju izjavu komesara Hana da ne isključuje mogućnost korekcije granica, ako se Beograd i Priština slože po tom pitanju, Haradinaj kaže da je to nastavljanje na grešku koju je EU već napravila.

"To je greška koju su napravili Mogerini i komesar Han i to je propuštena godina za EU i Balkan. Ostavljati i dalje otvorenu mogućnost da se govori o teritoriji i granicama, nastavak je pogrešne politike evropskih zvaničnika koji, na sreću, uskoro odlaze", rekao je Haradinaj, preneo je Expres.

Upitan da li je moguće očekivati da sporazum Beograda i Prištine bude postignut ove godine, Haradinaj kaže da su aktuelni evropski zvaničnici, Mogerini i Han, pričom o teritorijama i granici, vratili proces unazad.

"Sa ovim Evropljanima koji govore o granicama i teritorijama, mi se samo vraćamo unazad, tako da se ne približavamo bilo kakvom sporazumu, ali na sreću oni sada odlaze", rekao je Haradinaj.

Govoreći o predstojećem susretu srpskih zvaničnika i predstavnika Albanaca u Berlinu, 29. aprila, Haradinaj kaže da nema "pregovarački mandat", da je kosovski parlament izglasaio tim za dijalog sa Beogradom, kao i da na tom skupu neće biti rasprave o bilo kakvom sporazumu koji se tiče teritorija ili korekcije granica.

HAN TAČIJU: SUSPENDUJETE KONTRAPORDUKTIVE TARIFE

Evropski komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han je tokom razgovora sa predsednikom privremenih kosovski institucija Hašimom Tačijem pozvao Prištinu da suspenduje kontraproduktivne tarife.

”Ponavljam poziciju EU da je kontraproduktivne tarife moraju bar biti suspendovane”, napisao je Han na svom Tviter nalogu.

Posle sastanka sa Hašimom Tačijem evropski komesar je na svom Tviter nalogu napisao i da je ”važno da se dijalog Srbije i Kosova nastavi brzo”.

Han je ocenio da je to u interesu ”stabilnosti i napretka šireg regiona”.

U kabinetu evropskog komesara za Tanjug su potvrdili da je Han sa Tačijem razgovarao o taksama, neophodnosti nastavka dijaloga Beograda i Prištine, ali i ukupnom evrointegracionom procesu Kosova.

Vizna liberalizacija, dijalog i politika proširenja bile su teme sastanka predsednika Evropskg saveta Donalda Tuska i Ramuša Haradinaja, potvrđeno je Tanjugu iz Saveta.

TAČI O LIBERALIZACIJI, HAN O TAKSAMA


Predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, napisao je na svom tviter nalogu da je sa komesarom za proširenje Johanesom Hanom danas u Briselu razgovarao o potrebi ubrzanja procesa priključenja Prištine Evropskoj uniji.


"Izrazio sam suštinsku potrebu za brzom odlukom o liberalizaciji viznog režima za Kosovo i narednim odlučnim koracima za ispunjenje evropske agende", napisao je Tači.


S druge strane, Han je na svom tviter nalogu napisao da je u razgovoru s Tačijem ponovo pozvao Prištinu da suspenduje kontraproduktivne sto odsto uvećane takse na proizvode iz Srbije.


"Ponavljam poziciju EU da je kontraproduktivne tarife moraju bar biti suspendovane", napisao je Han na svom Tviter nalogu.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (56)

Miso.Pec

15.04.2019. 14:23

Hajradinaju ne odgovara što se proces vraća unazad,proces mora da se vrati sve do rezolucije 1244 UN i krenuti jednom od njenog striktnog poštovanja i ispunjavanja svega onoga što stoji u njoj.

Vlade

15.04.2019. 14:24

NEMA PREGOVARAČKI KAPACITET ON JE ZADUŽEN ZA MINSKA POLJA.JOJ TITO RODITELJU KAKAV TESTAMENT SI NAM OSTAVIO.

Aca

15.04.2019. 15:12

Normalizacija i dijalog između Beograda i Pristine je od esencijalnog značaja za stabilnost na Balkanu.

Sasa

15.04.2019. 15:39

Nece ti ni to pomoci sto Mogerini i Han odlaze. Srbija ce se boriti mirom kao i do sada za svoje ciljeve.

Aleksandra

16.04.2019. 02:11

Haradinaj pokusava da svali krivicu na sve koji se ne slazu sa njegovim terorom i sve vreme izigrava zrtvu.

Hana

16.04.2019. 06:44

Samo neka se Haradinaj nada da će Mogerinijeva i Han uskoro otići. To bi on želeo, ali to se ne mora uskoro dogoditi!

Srđan

16.04.2019. 07:04

Haradinaj se samo zalaže za nasilje i svako ko pokašava da sačuva mir nije mu po volji.

Milos

16.04.2019. 07:12

Ovaj covek nema ni trunku sramote. Eto koga Evropa i SAD podrzavaju. Sramno.

Vanja

16.04.2019. 07:14

Da mi je znati čemu se raduje ovaj šiptar...doći će drugi na njihovo mesto ali se politika EU neće menjati.

Ana

16.04.2019. 07:38

Srbija će nastaviti mirnim putem da se bori da dođe do najboljeg mogućeg rešenja.

Igor

16.04.2019. 07:40

Haradinaj nema ni malo političke kulture, ne postuje ni ljude iz EU koji su vukli stranu njihovim suludim idejama.

Jelica

16.04.2019. 08:38

Krajnje vreme je da EU shvati da je pitanje nase pokrajine i bezbedonosno pitanje , celije bombaskih napada od Nice do Minhena su dolazile sa KiM.

Katarina

16.04.2019. 08:57

Srbija ce nastaviti da se bori i kompromisno resenje ce biti pronadjeno za oba naroda.

mira

16.04.2019. 09:00

Priština ima zacrtan cilj, i nisu spremni na kopromis zarad stabilnosti na balkanu.

desanka

16.04.2019. 09:08

Od kada to rešenja medjunarodne zajednice zavise od toga ko predstavlja tu istu zajednicu.

Kaja

16.04.2019. 22:26

Ovaj Haradinaj nista ne postuje..ali neka, Srbija ce biti jos tvrdoglavija.