15. april  2019. 13.40  →  17.04 | Izvor: RTV (Lidija Vučković)

Buka - glavni okidač neuroloških oboljenja

KIKINDA -

Buka, uz nepravilnu ishranu, predstavlja jedan od glavnih okidača za hipertenziju i neurološka oboljenja. Ona ima znatan uticaj i na procese rada i učenja. Tim povodom, u radionici kikindske Tehničke škole proveren je nivo buke, čime je i počelo obeležavanje Ekološke nedelje.

video icon

Nikola i njegovi školski drugovi, već četiri godine dolaze na praksu u radionicu Tehničke škole u Kikindi. Znanje i majstorske veštine, već su stekli, ali im je u tome jedan od najvećih neprijatelja bila neminovna buka, koja ih tokom posla uvek okružuje.

buka, , , aleksandar, kurbalija, zvuk, sluh

"Buka ponekad zasmeta, pogotovo lupanje čekića i rad dizalica, naročito kada treba da razgovaram sa profesorom. Komunikacija je slabija kada slušamo zvuk motora i smeta nam pri radu", kazao je Nikola Đurović, maturant Tehničke škole u Kikindi.

Bučno okruženje, izazov je i za profesore, koji tokom praktične nastave ulažu poseban napor da prenesu znanje.

"Nama, kao nastavnicima, najbitnija je komunikacija sa učenicima i tada buka predstavlja problem. Mi moramo biti glasniji, a oni teže čuju i onda moramo ili da zastanemo ili da smanjimo buku", izjavio je Predrag Vučić, organizator praktične nastave u Tehničkoj školi u Kikindi.

buka, 1, , , aleksandar, kurbalija, tehnicka, skola, kikinda

Buka u radnom, ali i u komunalnom okruženju, jedan je od glavnih uzroka hipertenzije i nervnih oboljenja. Ipak, u Kikindi već godinama unazad, najbučnija tačka u gradu, nalazi se baš na mestu gde se leče i ove bolesti.

"Najviši nivo buke je ispred Bolnice. Odnosno, najviša je razlika između dozvoljenog i izmerenog na tom mernom mestu. To merno mesto zahteva izmeštanje saobraćaja", saopštila je dr Sanja Brusin Beloš, Zavod za javno zdravlje Kikinda.

Merenjem buke u radnom okruženju u Kikindi je započeto obeležavanje Eko nedelje, koju će činiti šest ekoloških aktivnosti namenjene svim generacijama.

"Ekološku nedelju obeležiće tradicionalni Karneval predškolaca, kojim će biti obuhvaćeni naši najmlađi sugrađani. Zatim ćemo kroz kviz proveravati koliko deca poznaju pojmove o ekologiji, a znanje će odmeriti učenici šestih i sedmih razreda", rekla je Miroslava Krnić, sekretarijat za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj.

Planirano je uređenje Simićevog salaša, pred prvomajske i uskršnje praznike. Uz to, deliće se edukativni flajeri na pijacama, a prvi put će biti organizovana i ekološka trasa, gde će sugrađani u trikilometarskoj šetnji moći da nauče nešto novo o Starom jezeru.