Brnabićeva sa Orbanom: Uskoro početak radova na izgradnji "Turskog toka"

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je da će do kraja meseca biti izdata građevinska dozvola za deonicu "Turskog toka" kroz Srbiju. Brnabićeva se zahvalila na balansiranom stavu Mađarske po pitanju Kosova. Premijer Mađarske Viktor Orban napominje da njegova zemlja mnogo uči od Srbije, pre svega u oblasti ekonomije.

Ana Brnabić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Viktorom Orbanom rekla da su odnosi Srbije i Mađarske primer kako izgleda međusobno uvažavanje i poštovanje.

"Odnosi sa Mađarskom daju pravi pogled na to kako treba da izgleda dobrosusedska saradnja", ističe premijerka dodajući da su odnosi dve zemlje najbolji u istoriji. 

"Imamo česte sastanke. Imamo jaku podršku za Srbiju u evropskim integracijama od strane Mađarske. Posebno hvala Orbanu i njegovom timu, (šefu diplomatije) Peteru Sijartu, na podršci. To je snažna, stalna i kontinuirana podrška. U vreme kad se EU suočava sa svojim izazovima, podrška Mađarske nije izostala", naglasila je premijerka na konferenciji nakon sednice dve vlade.

Podseća da je danas potpisano 11 sporazuma – u oblasti integracija, obrazovanja, zaštite životne sredine, odbrane, bezbednosti.

"Oni pokazuju u kolikoj meri širimo saradnju kroz svaku poru našeg ekonomskog, političkog i društvenog života", ukazuje predsednica Vlade i naglašava da zajedničke sednice nisu pro forme, već vrlo konkretne sa dosta projekata.

"Uskoro izgradnja 'Turskog toka' kroz Srbiju" 

Predsednica Vlade je najavila je da uskoro i zvanično biti otvoreni radovi za izgradnju deonice "Turskog toka" kroz Srbiju, koji će se dalje nastaviti do Mađarske.

Prema njenim rečima, pripremni radovi su već u toku, a do kraja meseci biće izdata i građevinska dozvola.

Na zajedničkoj sednici dve vlade dogovoreno je da bude otvoren još jedan granični prelaz Rabe–Kiberhaza.

U 2020, dodaje Brnabićeva, fizički će biti proširen granični prelaz Horgoš. Trenutno se radi na tehničkoj dokumentaciji i pripremi radova, kaže premijerka. 

Jedan od najvećih projekata je, kaže, izgradnja brze pruge Beograd–Budimpešta.

"Drago mi je što je Srbija krenula u izgradnju prve dve deonice Beograd – Stara Pazova i Stara Pazova – Novi Sad. Početkom 2020. kreće izgradnja treće deonice Novi Sad – Kelebija", ističe premijerka.  

Navodi da su ekonomski odnosi između Mađarske i Srbije sve bolji i u tom kontekstu podseća da je trgovinska razmena pošle godine iznosila milijardu i 700 miliona evra. To je, kaže, za 15 odsto povećanje u poređenju sa 2017. 

"Jako dobra trgovinska razmena u prva dva meseca ove godine, nadam se da će biti i veća nego 2018. Mađarska je danas treći ekonomski partner Srbije u EU, posle Nemačke i Italije. Radujemo se nastavku proširivanja saradnje", naglasila je premijerka.

Ekonomska saradnja će, ističe, ojačana i time što će u narednom periodu biti otvorena još četiri pogona za preradu voća, poput onog u Arilju za preradu maline. 

Predsednica Vlade ističe da je posebno ponosna na to što je u martu prošle godine otvorena subotička sinagoga, druga po veličini u Evropi nakon budimpeštanske.

"Izbalansiran stav po pitanju Kosova"

Premijerka se Orbanu i Mađarskoj zahvalila na "balansiranom stavu po pitanju Kosova i Metohije" iako je Mađarska priznala nezavisnost Kosova.

"Hvala u ime građana Srbije na tome što se Mađarska uzdražala od glasanja pri prijemu Kosova u Interpolu, što je nama bilo važno", rekla je predsednica Vlade.

Podseća da je Mađarska tokom cele prošle godine glasala isto kao Srbija, tj. da srpska prenosna mreža na Kosovu ostane u vlasništvu "Elektromreže Srbije".

"U ovom važnom pitanju u svakom trenutku smo imali podršku Mađarske i, takođe, na tome što je Mađarska izrazila sumnju tj. protivljenje formiranju vojske Kosova i to pokazuje u kolikoj meri je naše partnerstvo važno i u kolikoj meri danas imamo bolje odnose, razumevanje i podršku nego u prošlosti", ističe predsednica Vlade.

O nacionalnim manjinama 

Premijerka je napomenula da Orban mnogo doprinosi na tome da se očuvaju naša kulturna baština u Mađarskoj, kao i prava i slobode srpske nacionalne manjine.

"Prošle nedelje sam imala sastanak sa predstavnicima Srba u Mađarskoj, koji su mi rekli da o premijeru Orbanu govore samo u superlativu, citiram", ističe Brnabićeva.

Podseća da je srpska nacionalna manjina u Mađarskoj odlukom Vlade dobila dodatnih 3,2 miliona evra za očuvanje srpskog jezika.

Kada je reč o mađarskoj manjini u Srbiji, Brnabićeva navodi da je saradnja sa Nacionalnim savetom Mađara – odlučna.

"Oni su naš veliki partner, ogroman partner i u smislu koordinacije sa svim ostalim savetima", rekla je predsednica Vlade.

Orban: Učimo od Srbije 

Viktor Orban napomenuo je da je sednica dve vlade bila izvanredna. 

Mađarska, kaže, voli da sarađuje sa Srbijom i Srbima jer se ostvari sve ono što je rečeno i dogovoreno, a to, dodaje, nije uvek slučaj u međunarodnoj politici.

Orban dodaje da Mađarska mnogo uči od Srbije pre svega kada je reč o ekonomiji. "Ostao sam bez daha kako Srbija napreduje u borbi sa smanjenjem državnog duga", istakao je Orban.

"Mi smo smanjili sa 80 na 70 odsto, a vi sa 70 na 50. Moramo da naučimo o tome od vas", naveo je mađarski premijer dve dimenzije za razgovore, govori i o prošlosti i o budućnosti.

Orban poručuje da bi Mađarska volela da "dopunjuje ekonomiju Srbije". 

Govoreći o pruzi Beograd–Budimpešta, premijer Mađarske očekuje da će otvaranje brze pruge biti od koristi za obe zemlje. Ta dva grada su, kaže, dva glavna i bitna grada za region.

Napominje da ga raduju investicije mađarskih privrednika i u južnijim delovima Srbije.

Orban smatra da se bliži kraj jednog perioda u Evropi.

"Zemlje centralne Evrope uskoro će postići prosek karakterističan za zapadnu Evropu. Ako ne bi bilo napretka i rasta u zemljama centralne Evrope, Evropska unija ne bi mogla da beleži rast", navodi mađarski premijer.

Zbog toga je ulazak u evropsku zajednicu porodica korist i za EU i za zemlju koja ulazi. Pa tako i kada je reč o slučaju Srbije.

"Ako se Srbija ne priključi EU, biće mnogo problema. Ako EU ne dobije nove perspektive i nove izvore energije, nove podsticaje za razvoj, smanjiće se rast u celoj EU. Ima mnogo nesporazuma, a trudimo se da svi uvide što pre da će za sve nas biti dobro ako Srbija dobije status članice", ističe Orban.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво