Najnovije vesti
Vesti Politika
ROJTERS O SMRTI MIRE MARKOVIĆ "Srpska ledi Magbet koja je podsticala muža da prkosi Zapadu umrla u izgnanstvu"

ROJTERS O SMRTI MIRE MARKOVIĆ "Srpska ledi Magbet koja je podsticala muža da prkosi Zapadu umrla u izgnanstvu"

Mirjana Marković, udovica srpskog moćnika Slobodana Miloševića, koja je odigrala ključnu ulogu u njegovoj politici tokom nasilnog raspada Jugoslavije devedesetih godina, umrla je u Rusiji 76. godini, preneo je Rojters pozivajući se na RTS.

Mirjana Marković
Mirjana Marković

Markovićeva, koju kritičari vide kao ledi Megbet koja je podsticala muža da slomi neprijatelje i prkosi Zapadu, umrla je u bolnici u Moskvi, gde je živela u izgnanstvu nakon što je 2003. godine pobegla iz Srbije kako bi izbegla krivično gonjenje zbog zloupotrebe službenog položaja, piše Rojters.

Porodični prijatelj Dragoljub Kočović izjavio je da je Markovićeva umrla od komplikacija povezanih sa upalom pluća. Drugi detalji nisu dostupnim, prenosi Rojters.

U vesti o smrti Mire Marković, ovaj mediji navodi i da nije bilo zvanične reakcije srpske vlade na vest o njenoj smrti, ali je ministar odbrane Aleksandar Vulin, bivši član njene stranke Jugoslovenska levica (JUL), rekao da je u žalosti "posebno zato što nije provela svoje poslednje dane u Srbiji koju je toliko volela".

- Nadam se da će pronaći mir koji su joj oduzeli - rekao je Vulin.

Srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, šef Socijalističke partije Srbije koju je Milošević vodio 1990-ih, takođe je uputio saučešće porodici i ponudio pomoć stranke u organizaciji sahrane, piše Rojters.

- Možda nismo uvek delili iste stavove, ali sam je poštovao kao suprugu Slobodana Miloševića i kao naučnika - rekao je Dačić.

Mirjana Marković umrla je u 77. godini u Rusiji, koja joj je 2010. godine pružila azil, pošto je bila u bekstvu od pravosudnih organa Srbije, a koji su za njom raspisali poternicu u okviru istrage za zloupotrebe sa dodelom državnih stanova.