Mali o švajcarcima: I dalje razgovaramo, optimista sam; Pavlović: Lome se koplja oko jedne tačke

Novosti Online/Tanjug

15. 04. 2019. u 12:22

Ministar finansija Siniša Mali navodi da su u toku razgovori Udruženja banaka i građana zaduženih u ''švajcarcima''

Мали о швајцарцима: И даље разговарамо, оптимиста сам; Павловић: Ломе се копља око једне тачке

Foto: Tanjug

Ministar finansija Siniša Mali navodi da su u toku razgovori Udruženja banaka i građana zaduženih u ''švajcarcima''. Očekuje da će se naći rešenje koje bi zadovoljilo obe strane i da će se Zakon krajem nedelje naći u Skupštini na glasanje.

Siniša Mali navodi da su se razgovori vodili tokom vikenda, a da su nastavljeni i u ponedeljak.

"Ja sam optimista jer smo se saglasili oko većine delova leks specijalisa, ostala su još dva člana. Tu ima više strana, a malo je vremena. Očekujem da će se to ovih dana završiti i da će zakon krajem nedelje biti u Skupštini", navodi Mali.


Poziva na strpljenje kako se ne bi narušili pregovori koji su u toku.

"Težak je zakon, rešavamo problem od pre 12 godina, želimo da građanima koji su zaduženi bude bolje. Tu smo negde sa rešenjem, sačekajmo da vidimo da li ćemo uspeti da se usaglasimo pre protesta koje je najavilo Udruženje 'Efektiva'. Ja se nadam da ćemo do kraja dana imati dobru vest za građane", navodi ministar.

Protest je najavljen za 14 časova.

(RTS)

PAVLOVIĆ: LOME KOPLjA OKO JEDNE TAČKE

Zakon koji će izvesno biti donet nikome neće našteti, kaže članica Upravnog odbora Udruženja CHF Srbija Jelena Pavlović i navodi da postoje još dve tačke o kojima se pregovara u vezi sa zakonom koji bi trebalo da reši pitanje kredita u švajcarskim francima.

Pavlović je rekla da je Udruženje građana zaduženih u švajcarskim francima ĆF Srbija danas zakazalo konferenciju za novinare jer se mislilo da će biti objavljena konačna verzija zakona, ali da se još radi na usaglašavanju i "međusobnim popuštanjima".

Pregovara se, kaže, o još dve tačke, o kojima nije iznosila detalje.

Navela je da zakon neće nikoga prisiljavati da pristupi konverziji.

"Smatramo da je to važno. Konverzija će biti mogućnost, a ne obaveza", rekla je Pavlović i naglasila da zakon neće biti "farsa", te da veruje da neće nikoga ošteti, a da će širokom krugu dati benefite.

"Imamo jednu tačku oko koje se lomimo, o kojoj se intenzivno priča da li će nešto tako ući u zakon ili ne", rekla je Pavlović, ali nije iznosila detalje.

Kaže da je optimista do poslednjeg momenta.

"Postoji velika šansa da budemo potpuno zadovolji i to onaj krug ljudi koji će ući u zakon", navela je Pavlović i dodala da se "koplja lome" o tome da li treba polemisati u vezi sa necicm što je u domenu suda.

"Mi stojimo na stanovištu da ne sme", rekla je Pavlović i naglasila da niko ne može da ukine ili ublaži stav Vrhovnog kasacionog suda koji je zauzeo stav da je valutna klauzula ništava.

Navela je da se dosta razgovaralo o otpisu duga, te da bi optis mogao da iznosi 38 odsto.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

BM

15.04.2019. 12:38

Ma financije su sređene - gorivo poskupelo 6 din, 2 miliona vozila puta 10 litara dnevno (privredna troše znatno više) i " švajcarci" su neutralisani.

Vladimir

15.04.2019. 13:00

Sve je prilično jasno. Banke forsiraju da se na mala vrata uvede legalnost valutne klauzule u CHF i onemoguće dodatno klijenti da pravdu potraže na sudu. Sve to za ustupak od 22-23%. Na Sudu rizikuju da izgube ne samo za valutnu klauzulu, a to je gubitak od oko 40-60% po kreditu, već da prođe i ništavnost a onda je gubitak banke po kreditu potpun, tj. klijenti će dugovati, možda 10-20% još glavnice a biće i onih koji će biti u pretplati do 10%. To Banke ne sme da dozvole i Država uskače u pomoć.

askurđel

15.04.2019. 13:16

samo vi izigravajte deda-mrazove sa našim parama, eto sutra i nas ostalih zaduženih pred zgradu Vlade. Ćeraćemo se.

Papuanac

15.04.2019. 13:46

Kada nešto drzava treba da uradi za gradjane onda to mora da se pregovara dok gradjani ne poplave. Samo kada oni nešto moraju da daju državi, to mora koliko odma da se uradi inače slede kamate i zatvor. Lepo bese u tom diktatorskom socijalizmu po meri coveka ali nama treba veće pa ostali i bez vreće.

dzordz

15.04.2019. 13:50

vucic je nesto obecao, cak je sud doneo stavove. sad bi mali da izmeni. pa dobro, znaci vucic laze i imacete proteste pred izbore.