PROBA ZAVRŠNOG ISPITA: Nušić bio lak osnovcima

B. BORISAVLjEVIĆ

13. 04. 2019. u 10:22

Većina đaka na sva pitanja iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i sa kombinovanog testa odgovorila za manje od sat vremena

ПРОБА ЗАВРШНОГ ИСПИТА: Нушић био лак основцима

Osnovna škola "Kralj Petar Prvi" / Foto Tanjug

BUDUĆI srednjoškolci u subotu su rešavali zadatke iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i kombinovani test. Sudeći po informacijama iz škola, većina učenika je na pitanja odgovorila za manje od sat vremena, iako su na raspolaganju imali po 120 minuta. Rezultati sva tri testa biće poznati sledeće nedelje, a nastavnicima i đacima će poslužiti da obrate pažnju na ono što još "škripi" u gradivu.

Prema rečima Miomira Dragaša, direktora OŠ "Ivan Goran Kovačić" u Beogradu, njega je prijatno iznenadilo s kakvom su ozbiljnošću učenici pristupili probnom testiranju. On dodaje da je u razgovaru s njima, posle testa, saznao da je većina njih zadovoljna kako je uradila.

- Za vikend, kolege će pregledati srpski i matematiku, a kombinovani tokom nedelje, a analizom rezlutata uvidećemo šta je ono što deca još nisu dobro savladala - kaže Dragaš. - Na časovima pripremne nastave, nastavnici će sa đacima prelaziti oblasti koje su im zadavale problema na probnoj maturi.

Direktor najveće osnovne škole u Srbiji, "Nikole Tesle" u Vinči, Dragoljub Gačić navodi da su đaci brže uradili srpski nego kombinovani test. Kao profesoru istorije čini mu se, na prvi pogled, da su neka pitanja iz ovog predmeta bila teška za sve učenike.

- Najlakša mi je bila matematika, pa srpski i onda kombinovani test - kaže mali maturant Petar S. - Svaki test sam uradio za manje od sat vremena, kao i moji drugari. Svi zadaci su bili iz zbirki, ili su poznati sa ranijih testova, ništa nije bilo što nismo radili. Iz srpskog je, recimo, bio odlomak iz "Sumnjivog lica" sa pitanjem da se opišu osobine, zatim Nušićeva biografija, iz biologije hromozomi, cvet, zatim hemijske formule kiselina... Zadovoljan sam kako sam uradio, a ono što sam pogrešio nije iz neznanja, već zbog brzopletosti.

Sva tri testa nose ukupno 40 poena, dok na osnovu uspeha iz osnovne škole, od šestog do osmog, đaci mogu imati najviše 60 poena. Iz matematike i srpskog đaci mogu osvojiti najviše po 13, a iz kombinovanog 14 bodova.

TEŽINA ZADATAKA

PROBNI završni ispit ima istu težinu i tip zadataka kao i prava mala matura, koju učenici polažu na kraju osnovnog školovanja, u junu. Zadaci su podeljeni u tri nivoa - osnovni, srednji i napredni. Kako bi se učenici navikli na pravo testiranje, i na probnoj proveri znanja sve će biti organizovano kao na pravoj. Završni ispit za upis u srednje škole svršeni osmaci će polagati od 17. do 19. juna.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Edi

12.06.2019. 13:27

Koliko god ucio matu nikad je ne naucim jednostavno ne mogu kao I fiziku xemiju.