SPORE SE OKO KAMERA: Policija ponovo ispituje slučaj video-nadzora u Visokoj školi u Aleksincu

J. Ć.

12. 04. 2019. u 15:08

Direktor tvrdi da nije nadgledao zaposlene od kuće. Čitav slučaj ponovo ispituje policija

СПОРЕ СЕ ОКО КАМЕРА: Полиција поново испитује случај видео-надзора у Високој школи у Алексинцу

Miroslav Kuka / Stojan Obradović, Foto oceniprofesora.com

NAKON što je u niškom Višem javnom tužilaštvu u koruptivnom odeljenju procenjeno da nema krivičnog dela iz njihove nadležnosti vezano za krivičnu prijavu protiv bivšeg direktora, a sadašnjeg predavača Visoke škole za vaspitače u Aleksincu Stojana Obradovića, koga su pojedini zaposleni u ovoj ustanovi optužili da na svoju ruku, od kuće, nadzire objekat u kom rade, čitav slučaj ponovo ispituje policija.

Ovu informaciju za "Novosti" je potvrdio Ivan Mitrović, zamenik javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Aleksincu, gde je predmet vraćen iz niškog VJT.

- Iz Višeg tužilaštva su rekli da nema dela iz njihove nadležnosti, već eventualno krivično delo neovlašćeno fotografisanje, zbog čega je 6. marta poslat zahtev policijskoj stanici u Aleksincu da izvrši potrebne provere povodom krivične prijave - rekao je on.

Kako su "Novosti" pisale, profesor u Visokoj školi za vaspitače, Miroslav Kuka, izneo je optužbe na račun bivšeg direktora te ustanove Stojana Obradovića, da je sa kućnog računara putem video-nadzora posmatrao prostorije škole i time ugrožavao privatnost studenata i profesora, a u audio-zapise koji to dokazuju, novinari našeg lista imali su uvid. On tvrdi da Obradović, koji je na čelu škole bio od 2011. do 2017. godine, nikada nije negirao da ima pristup školskom video-nadzoru sa kućnog računara. Međutim, bivši direktor negira tvrdnje profesora Kuke.


- Video-nadzor postoji od 2006. godine, a firma koja je postavila kamere ponudila mi je i uslugu da iz svoje kuće mogu da pratim zbivanja u školi. To, međutim, nisam prihvatio - rekao je za naš list Obradović, i dodao da je podneo privatnu tužbu protiv Kuke.

- Nastavno veće je u četvrtak usvojilo izveštaj etičke komisije i Kuki izreklo maksimalnu meru etičkog kodeksa javna osuda, na šta ima pravo žalbe - dodaje.

I aktuelni direktor Milutin Đuričković tvrdi da je sve urađeno po zakonu, da je ispoštovana procedura i utvrđeno činjenično stanje koje negira tvrdnje koje je izneo profesor Kuka, a čitava priča epilog će dobiti tek nakon što policija ponovo ispita čitav slučaj.

KUKA: PRETE MI OTKAZOM!

PROFESOR koji je o svemu obavestio i Ministarstvo prosvete, kao i inspekcijske službe, tvrdi da mu posle svega u školi prete otkazom.

- Reč je o voajerisanju bivšeg direktora koje sadašnja uprava zataškava, a potom meni najavljene pretnje sprovode kroz lažna optuživanja, otkaze, etičku komisiju koju čine njihovi ljudi - tvrdi Kuka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Student iz Aleksinca

12.04.2019. 16:28

dovoqno je videti sliku Obradovic Stojana i sve ce Vam biti jasno, da ste pokazali sliku sadasnjeg direktora Durickovica bilo bi Vam sve jos jasnije. Iz mog iskustva i dosadasnjeg skolovanja, profesor Kuka je nesto najbolje sto sam imala prilike da slusam i naucim. Nadam se da ce pravda pobediti divljastvo i bolesne sklonosti.

Aleks rudar

12.04.2019. 16:30

Kao i svakom rijalitiju i ovom u kućnoj varijanti dolazi kraj. Kamere postoje da bi obezbedjenje kontrolisalo bezbednost ustanove a ne upravnik. Samo da ne bude kao u onom aforizmu: "Stigla ga je ruka Pravde. I pomilovala..."

Ljubisa

12.04.2019. 16:38

Nasatva je JAVNA kategorija pa samim tim moze da se snima i nadgleda. Sta se krije. NEZNANJE i NERAD nastavnika. Ja sam da se svaki javni cas slika i da se dokumentacija cuva dve - tri godine.

Роберто Пољак

12.04.2019. 17:48

Обрадовић и Ђуричковић су недостојни "противници" врхунског педагога и стручњака какав је др Кука. Но може ли се против умреженог система где властодршци покривају један другог заменом позиција!? Питање за правну државу.

Igor

12.04.2019. 18:22

Ko zna sta je ovaj Stojan Obradovic radio dok je " nadgledao " studente od kuce preko skolskog video nadzora....nadam se da ce istraga pokazati da i aktuelni direktor Milutin Đuričković mozda ne radi isto....

Bubi

12.04.2019. 18:37

Dosta zloupotrebama od strane onih koji bi trebali prvi da vode racuna da se zakoni i elementarna pristojnost postuju.

Vaspitač 2018.

12.04.2019. 19:24

Sramota je visokoškolstva što ima jednog Obradovića pa se pere da nije nadležna. Sramota je grada i društva pa sudstvo prebacuje nadležnosti. Na kraju, treba da bude kriv onaj koji na sramotu ukazuje jer se sramota uvredila. Šta očekivati u takvom društvu, novu, pa novu, pa novu sramotu koja će biti osnažena time da živi u Srbiji. Sramota!!!

Aleksinački rudar

12.04.2019. 20:54

Ko je na ovoj slici direktor? Jel ovaj desno? Vrlo otresit momak, svaka cast kolektivu na izboru...da je ovo pravna drzava i da se zna nekakav red i poredak, ovaj Obradović ne bi mogao biti direktor mesne zajednice, Kriva Feja, a ne jedne od najstarijih visokoskolskih ustanova u Srbiji...kakvi li su im ostali ako im je ovo bio šef?!

Neposredni posmatrač

12.04.2019. 21:15

Audio snimci kao nesporni dokazi postoje, hrabri pojedinci poput prof. Kuke, koji će u svojim iskustvima svedočiti takođe, a ceo sistem srpskog društva veruje bolesniku koji kaže nisam tako mislio, "davali su mi a ja nisam hteo" i ako sam javno priznaje šta radi. Koliko državnih službenika u Ministarstvu prosvete, sudstvu, visokoškolstvu, policiji, treba pohapsiti jer na njih prstom upire Obradović Stojan, samo što to niko nr želi da vidi. Društvo mrtvih pesnika.

Ljiljana Obradović

12.04.2019. 21:16

Šta je vama jeste li vi normalni pa se služite tako prljavim stvarima i objavljujete ovakve uvredljive stvari bez argumenataImate li vi neke graniceZar svi u školi ne valjaju ako vam nisu po voljisamo Kuka valjaNeka Sud kaže svoje

Profesor

14.04.2019. 13:28

I više nago sramota, Ministarstvaprosvete, visokoškolstva, sudstva, društva uopšte. I do kada ovako ?!

Kolega

19.02.2020. 11:47

Pravosnažnom sudskom presudom se ustanovilo da kolega Miroslav Kuka nikog nije vređao već je legitimno upućivao na nedostojna i neprimerena ponašanja Obradović Stojana, koja su se od strane škole i Ministarstva godinama sakrivala. Šta ćemo sada sa sramotom ?