Najnovije vesti
Vesti Društvo
UČENICE IZ SRBIJE BLISTALE NA MATEMATIČKOJ OLIMPIJADI Apsolutna pobednica Jelena Ivančić i još tri medalje za našu ekipu

UČENICE IZ SRBIJE BLISTALE NA MATEMATIČKOJ OLIMPIJADI Apsolutna pobednica Jelena Ivančić i još tri medalje za našu ekipu

Apsolutna pobeda Jelene Ivančić na Evropskoj matematičkoj olimpijadi za devojke, još tri medalje za naše učenice i ukupno četvrto mesto u Evropi za mlade srpske matematičarke, bilans je takmičenja u Kijevu.

Jelena Ivancic Foto: Privatna arhiva
Jelena Ivancic

Kako je saopštilo Društvo matematičara Srbije nakon završene Olimpijade u glavnom gradu Ukrajine, Jelena Ivančić, učenica trećeg razreda Matematičke gimnazije u Beogradu, osvojila je svoju treću zlatnu medalju, s tim da je ovaj put apsolutna pobednica Olimpijade, jer je jedina od 196 takmičarki ostvarila maksimalno moguća 42 poena. Jelena je i prošle godine na ovom matematičkom takmičenju imala isti broj poena, ali tada nije bila jedina s takvim rezultatom.

Pored nje, učenica beogradske Matematičke gimnazije Tamara Ponjavić osvojila je srebro, Milica Vugdelić iz iste škole bronzu, a bronzanom medaljom okitila se i Maja Cvetković iz gimnazije "Svetozar Marković" iz Niša, što je u ekipnom plasmanu Srbiji obezbedilo podelu 4. mesta u zvaničnoj evropskoj konkurenciji.

- Jelena ne pobeđuje samo u konkurenciji devojaka. Prošlog vikenda bila je i apsolutni pobednik na 13. Srpskoj matematičkoj olimpijadi za učenike srednjih škola ispred svojih drugara - matematičkih vanzemaljaca Pavla Martinovića i Alekse Milojevića, osvajača zlatnih medalja sa prošlogodišnje Međunarodne matematičke olimpijade. Mnogo prostora bi trebalo da se nabroje sve stepenice kojima se Jelena pela do matematičkih visina, a ona je odavno prestala da broji medalje i sistematično uronila punim srcem i velikom snagom svog intelekta u čudesni i divni svet matematičkih tajni u kome se očigledno oseća veoma udobno i vrlo prijatno – kaže dr Vojislav Andrić, predsednik Društva matematičara Srbije.

Ekipu devojaka Srbije na Evropskoj matematičkoj olimpijadi vodili su dr Miloš Srojaković sa novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta i dr Sonja Čukić iz Matematičke gimnazije Beograd.

Čestitka državne sekretarke Tatjane Matić

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić čestitala je danas matematičkoj ekipi Srbije na osvojenim medaljama.

"Naše mlade matematičarke još jednom su pokazale ne samo da Srbija ima sjajne talente već i da je neophodno prevazići predrasude o rodnoj predodređenosti u ovoj oblasti“, poručila je Matićeva.