Košare su dijamant na maču srpskih pobeda

V. Kadić

11. 04. 2019. u 13:03

Pukovnik Ljubinko Đurković na tribini u Podgorici o herojskom otporu vojske SR Jugoslavije tokom NATO agresije 1999. godine

Кошаре су дијамант на мачу српских победа

Foto RTS Kadar iz filma "Ratne priče sa Košara"

BRANEĆI svoju zemlju, junaci sa Košara ispisali su stranice herojskih podviga i primer su mladim generacijama kako se brani otadžbina. Na Košarama se ispisivala srpska istorija bitaka, poput onih na Kolubari, Ceru, u Kumanovu i obaveza je države i budućih generacija da se dostojno oduže tim junacima, jer su Košare dijamant na maču srpskih pobeda.

Ovo je na tribini u Srpskoj kući u Podgorici, posvećenoj herojskom otporu Vojske Jugoslavije na karauli Košare, rekao pukovnik Ljubinko Đurković. On je podsetio da je bitka počela 9. aprila masovnim napadima terorističke OVK, koja je imala podršku NATO.

- Prvi napad brojčano nadmoćnijeg neprijatelja tog jutra na sebe je primilo 110 vojnika, koji su herojskim otporom sprečili kopnenu invaziju OVK. Malo kasnije toga dana, grupi vojnika pristigla je pomoć iz redovnog sastava naše vojske, pa je u tom momentu na Košarama i na frontu dugom oko 20 kilometara bilo 1.357 vojnika. Nasuprot njima, nalazilo se oko sedam hiljada neprijateljskih vojnika. Prva žrtva bio je vojnik Simo Popović iz Crne Gore. Posle njega, padale su nove žrtve. I oni, kao i ranjeni, pokazali su zadivljujuće junaštvo. Bilo je slučajeva da teško ranjeni vojnici bodre svoje komandante da nastave juriš i čak su govorili da nema potrebe da im se pruža pomoć, jer oni su već izgubili život - sa setom se priseća pukovnik Đurković.


Ljubinko Đurković

Na Košarama je poginulo 108 vojnika, dok je više od dvesta njih zadobilo rane zbog kojh su ostali invalidi.

- Njima je potrebna zdravstvena nega. Država mora da im pomogne, kako bi se lečili i brinuli o svojim porodicama - kazao je pukovnik. - Da nije bilo Košara, siguran sam da bi se NATO i njihova OVK ušetali na KiM. Međutim, pobeda naše vojske sprečila ih je u tome.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

PG-CG

11.04.2019. 13:28

Slava herojima sa Košara! Mi ostali možemo samo da im se divimo... mi smo nešto slično imali priliku da gledamo samo u američkim ratnim spektaklima, a ti srpski vitezovi su "odigrali" maestralne "uloge" dostojne nekog srpskog Oskara tj. Obilića medalje... Respekt!

Sneki

11.04.2019. 14:12

Ono šta su naši vojnici i oficiri uradili na Košarama je za svako divljenje, sada država treba da im se oduži da ne prodju kao junaci iz prethodnih ratova

nozo

11.04.2019. 14:52

Svima koji su bili na Košarama treba dati spomenicu i dostojne penzije kako dolikuje pravim herojima. I porodicama poginulih.

jedan od onih sa kosara

11.04.2019. 16:13

Nemate vi pojma kako se drzava oduzila borcima neki nisu pravo na pasos imali godinama. Da ne govorim o odlascima u ubpok ispitivanjima sta smo radili...A o pomoci je iluzorno govoriti na zalost jedan sam od tih 1357 vojnika koji je bio tamo. Hvala ti Srbijo

Срб

11.04.2019. 16:59

Мислим да је требало заменити младе војнике са искуснијим резервистима, специјалним јединицама и добровољцима. Поготово на првој линији одбране. Хвала и слава им на одбрани отаџбине.

Gradimir

11.04.2019. 18:36

@Brko - Pobedio si ti. Imas priliku da pokazes svu raskos mozga kojim raspolazes. Internet je cudo. Sansa za takve kao dsto si ti da izadju iz anonimnosti cinicnim komentarima. Nisi ti kriv jer nisi mogao da biras.To ti je nametnuto rodjenjem.

Шумадинац

11.04.2019. 19:21

@Brko - Како бре можеш овако да лупеташ? Био сам у зони ратног дејства и знам како је. Да ли на жалост или на срећу, не тако као ова тадашња деца, а данас озбиљни људи. Колико год да сам био у опсаности, а јесам, никако не могу и не смем да се поредим са тим Обилићима. Јесу победе, и то величанствене!

Tof

11.04.2019. 18:03

Ne trazimo nista ,krvavili smo za svoju zemlju ,volim svoj narod samo nas neponizavajte kao pre kada sam dosao kuci ,kazu bio je tamo i sigurno je poludeo.Volim vas sve moj napaceni narode ali godinama smo cutali i krili stradanje na Kosararama,Planejini Pastriku,istorija ce dati svoj suud o nama.).Dete ucim da bude prava Srpkinja ,da drzi do sebe i neki put se setim njih kada sam negde sam,moje pale brace.(.Ljubim vas sve moji dragi Srbi ,kada kazem Srbi mislim i na Madjare.

Pedja

11.04.2019. 18:11

Neka vam je laka ova naša,Srbska zemlja junaci..hvala i vama koji ste i dalje sa nama...neka nam vaša hrabrost i ljubav uvek bude u pameti..naklon do zemlje,i duboko poštovanje od porodice Popović..

Dakle

13.04.2019. 14:08

@drnda - Izgubljena je zgrada karaule, ali Košare je mnogo širi pojam, geografski, a u ovom slučaju taktički pravac koji nije probijen, šiptari nisu otvorili put ka metohiji. Ti dečaci od 19 godina su bili čudo. Takvom žilavom otporu u nehumanim uslovima se niko nije nadao, jer po svim načelima, sa takvim snagama, uz avijaciju, trebalo je da se albanci ušetaju na tom pravcu

Inspektor Srbija

11.04.2019. 19:20

Div junaci koji zaslužuju bolji odnos države prema njima , iako oni tamo nisu branili državu a mnogo više! Branili su jedan drugog , čast , otadžbinu, narod, dedovinu i svete manastire...

Nostradamus

11.04.2019. 19:23

Jos jedna „legendarna pobeda“ i sada samo polako treba dodavati nove detalje i narod ce poverovati u onu Milosevicevu „pobedu“.

Реално

12.04.2019. 08:30

@Nostradamus - Ко тебе пита? Ово је била победа, војничка и људска а све остало што такви попут тебе направише је национални пораз!

Шумадинац

11.04.2019. 19:25

Снимајте филмове, снимајте документарце, РАДИТЕ БРЕ НЕШТО!!! Да деца од основне школе уче праву историју, да се странцима прикаже право стање... Схватите, рат се више не добија оружјем него маркетингом!