Fizička aktivnost u starosti

Biološko starenje predstavlja univerzalan biološki proces, prirodnu fazu u životnom ciklusu svake jedinke. To je proces koji predstavlja genetički programirano otkazivanje mehanizama koji održavaju homeostazu (stalnost unutrašnje sredine organizma).

Proces starenja prvo utiče na kardiovaskularni i nervni sistem. Nagomilavanje holesterola u krvnim sudovima tokom procesa starenja, dovodi do postepenog slabljenja snabdevanja ćelija različitih organa krvlju, tkiva - hranljivim materijama i izlučivanja istrošenih metabolita (otpadnih materija) iz ćelija.

Suštinske promene nastaju u oblasti psihe. Prilikom starenja se primećuje pogoršanje karaktera, pojava depresije, osećaja samoće i panike, javlja se strah od budućnosti, osobe često postaju škrte ili bezosećajne.

U starosti dolazi do taloženja kalcijuma u hrskavicama kičmenog stuba i zglobova, što dovodi do okoštavanja i smanjene pokretljivosti, ali i do sarkopenije (gubitka mišićne mase).

Vežbanje u starosti                    Fizička aktivnost u starosti

 

Starijim osobama se savetuje bilo kakav vid vežbanja.

Neke od poželjnih aktivnosti su:

  • Šetnja
  • Brzi hod
  • Vežbe istezanja u kućni uslovima
  • Plivanje

Starije osobe koje upražnjavaju fizičku aktivnost, imaju manje zdravstvenih tegoba u odnosu na osobe njihovih godina koje su neaktivne, pokazuju naučna istraživanja. Fizička aktivnost koja je dozirana, dovodi do toga da stariji ljudi imaju kvalitetniji život, čvšće kosti, bolju pokretljivost i ravnotežu, smanjen rizik od preloma i sporiji gubitak mišićne mase.

Pre početka vežbanja, pregled izabranog lekara je neophodan. Važno je utvditi opšte zdravstveno stanje osobe i isključiti postojanje određenih bolesti, pre svega srca, koje bi bile kontraindikacije za bavljenje fizičkom aktivnošću. Ovim pregledom se utvrđuje koji je stepen i trajanje fizičke aktivnosti pogodan za određenu osobu.

Prosečna zdrava stara osoba, na nedeljnom nivou, treba da ima oko 150 minuta umerene fizičke aktivnosti.

  • Šetnja je najjednostavniji vid fizičke aktivnosti i ona se obavlja prilikom svakodnevnih životnih aktivnosti.
  • Za starije, koji su bolje kondicije, tu su hodanje i brzi hod.
  • Vežbe istezanja se mogu izvoditi u kućnim uslovima, a one dovode do održanja obima i dužine mišića i pravilne posture kičmenog stuba.
  • Vežbe sa opterećenjem su dobre za održanje mišićne mase.
  • Ne preporučuje se fizička aktivnost koja sadrži skakanje, jer dovodi do nepotrebnog i neproporcionalnog opterećenja zglobova.
  • Fizička aktivnost kod starijih osoba dovodi do poboljšanja opšte kondicije i funkacije brojnih organa, do prevencije razvoja bolesti i očuvanja mentalnog zdravlja.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Svetozar Jejina 30.05.2023

    Imam 70 godina, povišen pritisak, redovno setam ali kad idem uz stepenice bas mnogo se zamaram. Članak je odličan!


  2. Vesna Ilić 05.05.2022

    Tekstovi su previše opšti, recimoksfa pišete o vežbama istezanja pokažite par slika da znamo koje su to vežbe. Znam da je poseta lekaru obavezna, alisam stekla utisak kao da se znanje krije za nužnu praksu poseta privatnim ordinacijama.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde