• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Konkurs za medicinare: Rad u Nemačkoj i bez jezika

Izvor Tanjug

Počeo je drugi, od tri planirana ovogodišnja konkursa za zapošljavanje medicinskih sestara i tehničara opšteg i pedijatrijskog smera u Nemačkoj.

  Drugi konkurs za medicinske sestre u Nemačkoj do 26.aprila Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Prijave se šalju preko Nacionalne službe za zapošljavanje do 26. aprila, rečeno je Tanjugu u nemačkoj organizaciji za međunarodnu saradnju - GiZ.

"Minimalne zarade su od početka godine povećane. Pre nostrifikacije diplome ona iznosi 2.000 evra bruto, a nakon nostrifikacije 2.400 evra bruto", rečeno je u GiZ-u.

Oni navode da poslodavci, koji imaju ugovor sa "Triple Win" projektom, a ima ih 200, ne smeju ponuditi manju platu od te koja je dogovorena.

Milioni Nemaca rade dodatne poslove da "prežive"

Projekat se orijentiše prema kodeksu Svetske zdravstvene organizacije (WHO) i ne regrutuje stručno osoblje iz zemalja koje imaju nedostatak radne snage, niti sme da prouzrokuje nedostatak stručnog osoblja na tržištu rada u matičnim zemljama.

Poznavanje nemačkog jezika nije presudno, jer projekat "Triple Win" obezbeđuje stručnu i jezički pripremu o trošku projekta, kao i u procesu nostrifikacije diplome i integraciji novih zdravstvenih radnika u nemačko društvo.

Stručnjaci WILLKOMMEN: Još lakše do posla u Nemačkoj

Projekat "Triple Win" sprovodi se po Sporazumu o posredovanju i privremenom zapošljavanju srpskih državljana u Nemačkoj iz 2013. godine.

Za šest godina "Triple Win" je posredovao u zapošljavanju 660 medicinskih i pedijatrijskih sestara i tehničara, što je 110 godišnje.

Sledeći konkurs, poslednji ove godine, biće raspisan krajem avgusta.

Komentari 19

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Severinja

Jel prolaze i kupljene diplome ?

DARE

Šteta! A koliko nam deca ovde umiru od malignih bolesti kao posledica bombardovanja sa osiromašenim uranijumom koja je i Nemačka kao članica NATO-a učestvovala! A ovima koji daju vetar u leđa našim zdravstvenih radnicima da napuste Srbiju poručujem nemojte posle da kukate na kvalitet zdravstvenih usluga u Srbiji jer nemci uzimaju samo najbolje, nego idite u nemačkoj pa se lečite! Odlaze nam naši zdravstveni radnici a mi preko SMS-a skupljamo novac da bi se naša deca lečila u inostranstvu!

vladasm

5 i po godina sam u Nemackoj... Ko ide i ko planira, da napomenem, B1 je OBAVEZAN i pri tome ne znaci da cete bilo sta razumeti. Ja sam imao B1 kada sam dosao i nisam razumeo ni 30% onoga sta su pricali. Velika je razlika u "skolskom" tj "hochdeuch" i onome sto cujete tj kako oni pricaju sa svim dijalektima koji se pojavljuju pogotovo u Bavarskoj (Bayern). Posao je ok, diploma nije priznata na pocetku i plata se krece oko 1300 eura (bez bonusa za nocne smene, praznike i vikende), posle priznavanja (za one koji su preko 10 godina radili u SRB ide automatski bez polaganja, za one koje nisu mora se odraditi priznavanje tj skola oko 3 meseca 2x nedeljno i prakticni i teorijski ispit). Sve ove stvari su malo razlicite u zavisnosti od pokrajine u koju dodjete. Ja konkretno govorim za Bayern. Sada imam 2500 platu, s tim da napomenem da je Bayern najskuplja pokrajina i da na stan i rezije jako puno para ide. Stanovi su od 900e pa na dalje. Naravno ima klinika koje imaju "domove" tj svoje neke stancice, garsonjere ili sobe koji se dobiju jeftinije. U sustini je svakako bolje nego u SRB jer je bolovanje na prvom mestu placeno do 3 meseca (100% plate) i godisnji siguran (kod mene u klinici 30 radnih dana plus 5 posto je psihijatrija. Melanholicnim i osecajnim ljudima ne preporucujem ako nisu 1000000% sigurni da to zele, pogotovo ako odlaze sami. Ja sam izdrzao samo jer sam imao cerkicu od 3 meseca kada sam otisao i zbog nje sam i ostao jer sam znao da kod kuce nemam nista tj ne bih imao ni da nas prehranim. Puno srece svima zelim i svakako preporucujem dok god je u domovini stanje kakvo jeste. Ja bih voleo da se vratim ali to svakako nije realno u ovom momentu.

special image