Srbija

Nedelja, 07.04.2019.

12:10

"Ideja postoji od 80-ih - prioritet su pešaci i biciklisti, a ne džipovi"

O budućem izgledu Topličinog venca obavešteni su i građani koji tu žive, izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Pretvaranje Topličinog venca u pešačku zonu deo je projekta "Ime", za koji su glasali svi odbornici Skupštine Beograda, o kojem je vođenja javna rasprava.

Vesić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara o današnjem protestu koji je najavila Građanska inicijativa "Pešaci nisu maratonci" čiji su predstavnici nezadovoljni pretvaranjem tog dela u pešačku zonu.

"Što se tiče organizacije koja je nezadovoljna ovim projektom, nju vodi izvesni Rakić koji je član Demokratske stranke, onaj isti koji se bunio i protiv radova na Obilićevom vencu, inače prijatelj Balše Božovića koji u toj zoni ima kafić. Njima odgovara da se parkiraju džipovima ispred kafića, nama to ne odgovara. Nama su prioritet pešaci i biciklisti, ne džipovi", rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, ta organizacija koja se predstavlja kao nevladina, videće da će građani 1. septembra, kada sve bude završeno, biti zadovoljni.

Vesić je podsetio da ideja o pretvaranju Topličinog venca u pešačku zonu datira iz osamdesetih godina, kada je planirana i pešačka zona u Knez Mihailovoj ulici, ali je obustavljena zbog ratova.

"Ovaj projekat postoji 30 godina i za njega su svi znali. Mi smo 2015. godine uradili projekat ''Ime'' koji je definisao šta će biti pešačke zone u gradu, a gde će biti biciklističke staze. O tome su glasali svi odbornici, a Ðilas nije prisustvovao toj sednici, da je prisustvovao mogao je da kaže šta ne valja", rekao je Vesić.

Dodao je da je o projektu vođena i javna rasprava tokom koje su imali priliku da se jave svi koji su imali neku primedbu.

Ponovio je da će svi radovi na Topličinom vencu biti gotovi do 1. septembra, uključujući i park i objasnio da se ne pretvara ceo kraj u pešačku zonu, već da će biti dovoljno mesta za parkiranje i prolaz automobila ljudi koji žive u tom delu.

Najavio je da će nakon Topličinog venca u oktobru početi rekonstrukcija Kosančićevog venca i izgradnja garaže za stanare tog dela grada, a sledeće godine, dodao je, Grad će nabaviti i četiri električna autobusa koja će biti na usluzi ljudima iz okolnih zgrada.

"Sve procedure oko sprovođenja projekta su završene i potrudićemo se da obavestimo građane kako će izgledati pešačka zona, iako smo to već učinili pre početka projekata. Razgovaramo i razgovaraćemo sa građanima, ali ne sa Rakićem i Balšom Božovićem", poručio je zamenik gradonačelnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: