Dostupni linkovi

’Studentski marš’ u Beogradu


Studenti se priključili protestima '1 od 5 miliona'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00

Studenti se priključili protestima '1 od 5 miliona'

Protestima „1 od 5 miliona“, koji se već mesecima održavaju u gradovima širom Srbije, priključio se deo studenata iz Studentskog grada u Beogradu.

Šetnjom pod nazivom „Studentski marš“, kako su saopštili organizatori, žele da poruče da „mladi ne smeju biti teret ovoj državi, u kojoj za njih nema posla bez partijske knjižice“.

Studentima se najpre obratio pisac Marko Vidojković: "Studenti su krizni štab u stalnom zasedanju" rekao je i dodao: "Čuju vaš glas, samo verujte u ono što verujete, verujte u ono za šta se borite, a to je normalna Srbija."

Studentski marš
Studentski marš

Oliver Tošković, profesor Beogradskog univerziteta kazao je da nema lepšeg načina da se proslavi Dan studenata od protesta.

"Konačno ima smisla ta moja diploma, stojim na kamionu i pričam studentima. Nadam se da će ovaj aprilski protest uspeti. Nema lepšeg načina da se proslavi Dan studenata i da obeležimo sećanje na aprilski protest i Žarka Marinovića (student koji je 1936. godine ubijen 4. aprila tokom studentskog štrajka). Mi već godinama trpimo uvođenje kontrole na univerzitetu", rekao je Tošković.

Na putu ka Vladi Srbije
Na putu ka Vladi Srbije

Kolona studenata kretala se od Studentskog grada, centralnim ulicama Novog Beograda do zgrade Vlade Srbije, gde su se priključili ostalim učesnicima protesta „1 od 5 miliona“. Muziku je tokom šetnje puštao muzičar Milan Stanković - Sevdah Baby.

Protesti su počeli u Beogradu 8. decembra, a potom se proširili na mnoge gradove u Srbiji. Građani zahtevaju ostavku državnog vrha, slobodne medije i stvaranje uslova za fer izbore.

XS
SM
MD
LG