06. april  2019. 08.27  →  15.59 | Izvor: Tanjug

Savet bezbednosti UN pozvao LNA da obustavi sve vojne aktivnosti

NJUJORK -

Savet bezbednosti UN pozvao je u petak snage nepriznate Libijske nacionalne armije (LNA), kojima komanduje Kalifa Haftar, da obustave sve vojne operacije, javio je Rojters.

SB UN izrazio je zabrinutost zbog vojne aktivnosti u blizini libijske prestonice Tripolija, upozorivši da to preti stabilnosti zemlje, saopštio je nemački ambasador u UN Kristof Hojsgen, predsedavajući Saveta u aprilu.

libija, tripoli

Saopštenje je Savet bezbednosti usaglasio na sastanku iza zatvorenih vrata na kojem je razmatran najnoviji razvoj situacije u Libiji.

"Takođe se pozivaju sve strane da smanje napetosti i obustave vojne aktivnosti. Ne može biti vojnog rešenja za taj konflikt", naveo je nemački ambasador.

NNNN

Salame: Konferencija UN u Libiji biće održana uprkos borbama

Specijalni izaslanik UN za Libiju Gasan Salame izjavio je danas da je odlučan da se libijska Nacionalna konferencija održi u predviđenom terminu uprkos borbama koje se nastavljaju u ovoj severnoafričkoj zemlji.

Ujedinjene nacije planiraju da održe konferenciju na jugozapadu Libije, u gradu Gadamesu, od 14. do 16. aprila, koja bi se bavila izborima kao načinom rešavanja osmogodišnjeg konflikta u toj zemlji.

Salame je rekao novinarima u Tripoliju da UN rade na sprečavanju eskalacije krize u Libiji.

Srodne vesti