Falafel iz rerne (posno) 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Falafel ili istočnjačke posne ćufte (ćufte od leblebija sa raznim začinima) koje se najčešće prže u dubokom uju.

Kada se prže na taj način, zadržavaju oblik loptica. Oblik svakako ne utiče na ukus ovog delikatesa, pa ukoliko izbegavate prženu hranu, možete ih ispeći u rerni.

Falafel iz rerne (posno) 2

Falafel sastojci: 

  • 1 šolja sirovih leblebija
  • 1 manja glavica crnog luka, iseckana
  • 2 čena belog luka, iseckana
  • 2 kašičice slatke začinske paprike
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica mlevenog kumina
  • po ukusu: čili, biber, peršunov list ili korijander…
  • 1-2 kašike brašna (po izboru)
  • ulje po potrebi

Falafel iz rerne (posno) 3Falafel, priprema:

Prvo pripremite leblebije – prelijte ih većom količinom vode i ostavite ih da odstoje preko noći. Ocedite vodu, stavite ih u čoper, pa dodajte sve navedene začine i procesirajte. Bitno je da se leblebije lepo samelju. Dodajte brašno i sjedinite sve sastojke.

Da li ima dovono brašna, proveditećete tako što ćete oblikovati kuglicu, ukoliko se ona raspada potrebno je još brašna, a ukoliko zadržava oblik, ima dovoljno brašna.

Kuglice poređajte na pleh koji ste obložili papirom za pečenje. Preko svak kuglice sipajte po malo ulja.

Pecite ih u zagrekanoj rerni na 220 stepeni 15-20 minuta. Tokom pečenja ih možete okretati. Falafel možete služiti uz ono što volite – varivo od povrća, salatu, hleb…

Napomene:

Što se tiče začina, podrazumeva se da možete koristiti ono što volite i što vam prija. POred pomenutih začina, možete dodati još neke. A ukoliko ne volite ističnjačke začine, falafel možete začiniti solju, biberom, peršunom, crnim i belim lukom. Ne morate uvek da pravite kuglice, možete i male pljeskavice. Jednostavno, pritisnite kuglicu kako biste dobili oblik pljeskavice.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari