Libija: Khalifa Haftar naredio lojalnim snagama da krenu u marš na Tripoli

0
14

Libija: Khalifa Haftar naredio lojalnim snagama da krenu u marš na Tripoli

Libijski vojni komandant Khalifa Haftar naredio je snagama lojalnim njegovom taboru da krenu u marš na Tripoli, glavni grad Libije koji je pod kontrolom libijske vlade nacionalnog konsenzusa koju podržavaju i Ujedinjene nacije.

Haftar je naredbu objavio na internetu i to neposredno nakon što je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres završio posjetu Libiju i izrazio zabrinutost zbog krize u toj zemlji.

Pohod Haftarovih snaga na Tripoli najavljen je kao “pobjednički marš“, a njegov cilj je da “prodrma tlo pod nogama nepravedne bande“.

“Tripoli, mi dolazimo“, poručio je Haftar koji je svojim snagama naredio da mirno uđu u glavni grad Libije i da ne otvaraju vatru na civile i na sve one koji odlože oružje.

Jučer su Haftarove snage bez većih sukoba preuzele kontrolu u gradiću Gharyanu koji se nalazi svega 50 kilometara od Tripolija.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Muammar Gaddafi. Od tada su na vlasti paralelne vlade sa sjedištima u Tripoliju i Tobruku, koje imaju odvojene parlamente i oružane snage. Haftar je na čelu struktura u Tobruku.

Krajem 2015. godine su predstavnici paralelnih libijskih vlada pod okriljem Ujedinjenih nacija potpisali sporazum o formiranju Vlade nacionalnog konsenzusa.

Plan je bio da ta vlada preuzme vlast u zemlji i u roku od 12 mjeseci raspiše parlamentarne izbore. Zbog nastavka nesuglasica to se dosad nije u potpunosti implementiralo pa je Libija i dalje daleko od sigurne i politički stabilne zemlje.

Trt.net.tr


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Libija: Khalifa Haftar naredio lojalnim snagama da krenu u marš na Tripoli


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.