Najnovije vesti
Vesti Svet
Savet bezbednosti UN pozvao Haftara da obustavi vojne aktivnosti kod Tripolija

Savet bezbednosti UN pozvao Haftara da obustavi vojne aktivnosti kod Tripolija

Savet bezbednosti UN pozvao je u petak snage Libijske nacionalne armije (LNA), kojima komanduje Kalifa Haftar, da obustave sve vojne operacije, javio je Rojters.

NE KORISTITI!! NEPOZNAT AUTOR
NE KORISTITI!! NEPOZNAT AUTOR

SB UN izrazio je zabrinutost zbog vojne aktivnosti u blizini libijske prestonice Tripolija, upozorivši da to preti stabilnosti zemlje, saopštio je nemački ambasador u UN Kristof Hojsgen, predsedavajući Savetu u aprilu.

Saopštenje je Savet bezbednosti usaglasio na sastanku iza zatvorenih vrata na kojem je razmatran najnoviji razvoj situacije u Libiji.

"Takođe se pozivaju sve strane da smanje napetosti i obustave vojne aktivnosti. Ne može biti vojnog rešenja za taj konflikt", naveo je nemački ambasador.

Ministri G7 oštro protiv ofanzive u Libiji

Ministri spoljnih poslova grupe sedam industrijski razvijenih zemalja sveta (G7) oštro su se usprotivili vojnoj akciji u Libiji i upozorili komandata za istočnu Libiju Kalifa Haftara da obustavi napredovanje prema Tripoliju.

"Uvereni smo da ne postoji vojno rešenje za sukob u Libiji", naveli su ministri spoljnih poslova Francuske, Britanije, Nemačke, SAD, Italije, Japana i Kanade u zajedničkom saopštenju nakon sastanka u francuskom gradu Dinar u Bretanji.

U saopštenju se izražava protivljenje vojnim akcijama u Libiji.

"Svaki libijski pojedinac ili frakcija koji podstiču dalji građanski sukob nanose bol nevinim ljudima i sprečavaju postizanje mira za sve Libijce", navodi se u saopštenju.

Haftar, lider međunarodno nepriznate administracije u Libiji, naredio je pre dva dana svojim trupama da krenu prema Tripoliju, koja je pod kontrolom snaga lojalnih premijeru Fajezu al-Seradžu.

Haftar je poziv objavio u videu naslovljenom "Operacija oslobađanja Tripolija", preneo je ranije Rojters.