Najnovije vesti
Vesti Svet
Otkrivene TAJNE LOKACIJE u Rusiji koje se vode kao dečji kampovi, a iza svega stoji VOJNA NAMENA I ČUVENI RUSKI BIZNISMEN

Otkrivene TAJNE LOKACIJE u Rusiji koje se vode kao dečji kampovi, a iza svega stoji VOJNA NAMENA I ČUVENI RUSKI BIZNISMEN

Izvan kruga baze ruskog Ministarstva odbrane na jugu zemlje stoje tri objekta, a svedoci tvrde da su u njima boravili plaćenici pre nego što su otišli da se bore u Siriju na strani predsednika Bašara al Asada. Ipak, na papirima piše da ovi objekti nemaju ništa sa ruskim ministarstvom, naprotiv – prema sudskom dokumentu one su zavedene kao dečji kampovi, piše Rojters.

rusija kombo Foto: google maps, Tanjug AP / RAS Srbija
rusija kombo

Objekte je naručila slabo poznata privatna kompanija “Megalejn”, ali bez javno dostupnih papira koji su neophodni za projekte koji se finansiraju iz budžeta. “Megalejn” je firma koja se povezuje sa ruskim biznismenom Jevgenijem Prigožinom, koji se našao na crnoj listi američkih sankcija zbog poslovanja sa ruskim Ministarstvom odbrane. Nije jasna uloga Prigožina u ovom projektu, ako uopšte postoji, a nije jasno ni kako je “Megalejn” izabran za izgradnju niti ko je platio za to.

Foto: Google Maps / RAS Srbija

Ali, tajnost koja okružuje namenu objekata izgrađenih na tlu Ministarstva odbrane primer je kako su kompanije umešane u prikrivenu kampanju u Siriji, gde plaćenici podržavaju rusku vojsku i kamufliraju svoje aktivnosti. Upravo je ta vojna intervencija bila odlučujuća za preokretanje stola u korist moskovskog saveznika, Al Asada.

Foto: Profimedia

Desetine ljudi upoznatih sa razmeštanjem ruskih boraca u Siriji tvrde da plaćenici koji operišu u koordinaciji sa ruskim Ministarstvom odbrane čine značajan udeo u borbama. Objekti blizu sela Molkino na jugu Rusije bili su prolazna stanica za te borce, tvrde dva neimenovana izvora od kojih je jedan boravio u tim objektima, a drugi posetio lokaciju. Ruski zvaničnici su ranije poricali da su ti plaćenici povezani sa državom, ali su kasnije rekli da su to ruski dobrovoljci.

Rojters je godinama sakupljao dokumenta koja pokazuju kako plaćenici odlaze da se bore u Siriju i da koriste logističku podršku i infrastrukturu koju im je obezbedilo rusko ministarstvo. Novootkriveni objekti su izgrađeni 2015. i nalaze se na teritoriji ruske vojne baze, a da bi se stiglo do nje mora se proći kroz kontrolni punkt koji čuvaju naoružani vojnici u ruskim uniformama.

Jevgenij Prigožin
Foto: Sergei Ilnitsky / EPA;
Jevgenij Prigožin

Postojanje objekata otkriveno je u sudskim dokumentima o pravnom sporu između “Megalejna” i ugovarača “Sevzapstroja”, umešanog u izgradnju. Sud je opisao jednu od tih zgrada kao “pionirski kamp”, što je u sovjetskoj eri bilo odmaralište za decu, dok su druge dve zavedene kao privatni smeštaj za goste. Takođe se pominje sporazum između “Sevzapstroja” i “TD Vivakausa”, podugovarača projekta, koji je bio izvor za opis objekata. Neimenovani menadžer “Vivahausa” izjavio je da su ova dokumenta bila neophodna kako bi se lažirala namena zgrada u zvaničnim papirima povezanim sa projektom.

- Imali smo dogovor sa klijentom da napišemo da će to biti prelepi pionirski kamp blizu Crnog mora – rekao je ovaj izvor, ali nije precizirao da li je taj klijent “Sevzapstroj” ili “Megalejn”.

Ruski predsednik Vladimir Putin (C) sa Prigožinom (D) tokom posete "Konkordu" u septembru 2010.
Foto: Profimedia
Ruski predsednik Vladimir Putin (C) sa Prigožinom (D) tokom posete "Konkordu" u septembru 2010.

U dokumentima se vidi da je “Megalejn” preneo 1,4 miliona dolara “Sevzapstroju” za izgradnju tri objekta kod Molkina.

“Sevzapostroj” više ne postoji. “Megalejn” je u vreme isplate bio 50 odsto u vlasništvu kompanije “Lahte” a 50 u “Konkord menadžmentu i konsaltingu”, kojeg je većinski posedovao Prigožin od 2003-2011. U vreme transakcije, “Konkord” je bio u vlasništvu Prigožinove majke, a od 2017. sam Prigožin je bio ponovo vlasnik, vidi se iz baze poslovnih podataka “Spark”.

Drugog suvlasnika, firmu “Lahta”, osnovao je Prigožin 2003, koji je tada bio jedini vlasnik. “Lahta” je od 2013-2018. bila u vlasništvu Svetlane Sobirove, koja je bila menadžerka prodaje projekta “Lahta park”, koji poseduje Prigožinova supruga Ljubov.

Ruski zvaničnici, kompanija “Megalejn” kao i Jevgenij Prigožin i njegova žena još nisu komentarisali ove tvrdnje. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da predsednička administracija ne zna ništa o izgradnji tih objekata i da to nije njihova stvar. Svetlana Sobirova je rekla da više ne radi za “Lahta park”, ali nije pružila više detalja.