Priština zbog fusnote otkazala skup o klimi 1Foto: Screenshot/informationisbeautiful.net

Konferencija o klimi na zapadnom Balkanu, koja je trebalo da bude održana u Tirani, otkazana je pošto je Beograd insistirao da delegacija Prištine bude predstavljena sa fusnotom i logom Unmik, što je odbijeno, pa su predstavnici Srbije napustili skup, prenela je albanska televizija „Top čenel“.

Ministar za životnu sredinu Albanije Bljendi Kljoši rekao je da je dogovoreno da Kosovo može da bude prisutno na konferenciji samo u statusu specijalnog gosta.

Ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Kosova Fatmir Matoši rekao je novinarima u Tirani da je predstavljanje Prištine sa fusnotom i pod logom Unmika neprihvatljivo i da se to, kako je rekao, više nikada neće ponoviti, prenosi Sputnjik.

Organizatori konferencije su Organizacija UN za hranu i poljoprivredu i Vlada Albanije, uz finansijsku podršku Ministarstva životne sredine Češke. Svrha ministarske konferencije bila je da olakša pristup finansiranju u vezi sa klimatskim promjenama, uključujući angažovanje i pristup klimatskim fondovima.

Očekivalo se da na konferenciji bude usvojena deklaracija kojom bi bio odobren zajednički pristup zapadnog Balkana, ubrzanje finansijske podrške projektima koji bi kasnije bili sprovedeni izradom i razvojem zajedničkih regionalnih projekata i programa, prenela je Srna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari