Najnovije vesti
Vesti Društvo
OVO SU OTROVNE IGRAČKE, ODMAH IH SE OTARASITE! Opasnih supstanci i do 300 PUTA VIŠE nego što je dozvoljeno, DRŽAVA DA REAGUJE

OVO SU OTROVNE IGRAČKE, ODMAH IH SE OTARASITE! Opasnih supstanci i do 300 PUTA VIŠE nego što je dozvoljeno, DRŽAVA DA REAGUJE

Sanitarna inspekcija mora da reaguje i naloži da se iz radnji hitno povuku dečje igračke koje sadrže otrovne supstance u količini i 300 puta većoj od dozvoljene.

otrovne igracke kombo foto Promo Foto: Promo / Promo
otrovne igracke kombo foto Promo

Igračke i predmeti za negu dece u kojima je otkriveno prisustvo po zdravlje opasnih hemikalija - ftalata laboratorijski su ispitivani u Institutu za javno zdravlje "Batut". Uznemirujući podatak o toksičnosti otkrili su stručnjaci iz ALHema, koji su i poslali na testiranje dečje predmete. Igračke nisu kupovane samo u radnjama azijske robe već i u brendiranim radnjama za decu.

Foto: RAS / RAS Srbija

Tokom istraživanja nasumično su kupovane igračke i od 15 slučajnih uzoraka, čak sedam sadrži opasne supstance u koncentraciji drastično većoj od dozvoljene. Za ftalate, koji štetno utiču na endokrini sistem, plod i razvoj ploda, propisana je zabrana prisustva u koncentraciji većoj od 0,1 odsto. Praktično nije dozvoljeno njihovo prisustvo.

U Srbiji, međutim, u testiranim igračkama koje su namenjene najmlađima i koji ih najčešće stavljaju u usta izmerena je koncentracija u opsegu od 0,5 do 31,5 odsto, što je i do 300 puta više od dozvoljenog. Odmah po završetku laboratorijske analize i urađenog istraživanja, ALHem je obavestio sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja.

Foto: RAS / RAS Srbija

Međutim, ni posle dva meseca nema nikakve reakcije nadležnih. Igračke među kojima su neke koje ima bukvalno svako dete i dalje su nesmetano u prodaji.

- Sanitarna inspekcija mora da reaguje i da obezbedi bezbedno tržište igračaka, odnosno predmeta koje koriste najmlađi u Srbiji. Očigledno nešto ne funkcioniše jer ako proveravaju igračke na ulazu u zemlju, otkud onda na tržištu? Nije bitno na koji će način reagovati sanitarna inspekcija i da li će i oni, pored već urađenih rezultata laboratorijske analize, iznova proveravati prisustvo toksičnih supstanci. Bitno je da se ove igračke povuku i da se ubuduće obavlja stroga provera tržišta da se ne bi događalo da deca dolaze u kontakt sa predmetima koji sadrže opasne hemikalije - ističe za "Blic" doktorka biohemijskih nauka i koordinatorka ALHema Jelena Milić.

Foto: RAS / RAS Srbija

Neke od laboratorijski ispitanih igračaka sadrže i po dva različita toksična ftalata. Stručno, njihov naziv je DEHP:Di-(2-etilheksil) ftalat i DINP:Di-izononil ftalat.