Svet

0

Gutereš napušta Libiju, strahuje od obnavljanja sukoba

Autor: AP

Izvor: Beta

Gutereš napušta Libiju, strahuje od obnavljanja sukoba

Izvor: Foto: PrtScn

Savet bezbednosti UN večeras treba hitno da se sastane na zahtev Velike Britanije da razgovara o situaciji u toj zemlji, gde preti ponovno razbuktavanje sukoba. Iz sveta su stigli pozivi obema stranama na uzdržanost.

Gutereš se juče sastao u Tripoliju sa libijskim premijerom Fajezom al Saradžom, šefom vlade Nacionalnog jedinstva koju priznaje međunarodna zajednica, a danas u Bengaziju na istoku zemlje sa Saradžovim glavnim rivalom Haftarom. Cilj tih sastanaka je da se izbegne vojna konfrontacija, prenela je agencija Frans pres.

Gutereš je na kraju dvodnevne posete Libiji rekao da odlazi iz zemlje "teška srca i sa dubokom zabrinutošću", prenosi agencija AP.

"I dalje se nadam ako je moguće da se izbegne oružana konfrontacija u tripliju. Ujedinjene nacije ostaju na raspolaganju da olakšaju svako političko rešenje", rekao je Gutereš.

Snage verne Haftaru, komandantu samoproglačene Libijske nacionalne vojske sa sedištem na istoku zemlje, juče su pokrenule ofanzivu na Tripoli gde je sedište Saradžove vlade Nacionalnog jedinstva. Saradž je naredio svojim snagama kontraofanzivu protiv Haftarovih snaga.

Haftarove snage su napredovale ka glavnom gradu ali su jutros u zoru potisnute posle kratkog okršaja 27 kilometara zapadno od Tripolija, rekli su bezbednosni izvori. One su zadržale na do sada zauzetim položajima oko gradova Garian i Al Asaba, oko sto kilometara jugozapadno od Tripolija.

Čim je juče Haftar najavio da njegove snage kreću na Tripoli, snage za zaštitu Tripolija, koalicija milicija vernih međunarodno priznatoj Vladi nacionalnog jedinstva, najavile su kontraofanzivu.

Nova eskalacija usledila je uoči nacionalne konferencije pod pokroviteljstvom UN koja treba da se održi sredinom aprila u Gadamesu, na jugoistoku Libije. Na konferenciji treba da se napravi mapa puta za održavanje izbora da bi zemlja izašla iz ćorsokaka.

Snage vezane za Haftara kontrolišu pored istoka Libije i delove velike pustinjske oblasti na jugu, i jedno od najvećih naftnih polja u zemlji Al Šara. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR