05. april  2019. 18.26  | Izvor: RTV

KCV osudio stigmatizaciju pacijenta sa HIV-om

NOVI SAD -

Unija organizacija, koja se bavi zaštitom prava osoba koje žive sa HIV-om, ukazala je juče u saopštenju na propust koji se dogodio u Kliničkom centru Vojvodine, jer je, kako navode, na listi koja se nalazi na krevetu pacijenta, crvenim flomasterom zaokruženo da je pacijent HIV pozitivan na očigled svih pacijenata.

Uprava KCV-a, smatra nedopustivim ovakav vid kršenja prava pacijenta, saopštavaju iz te ustanove.

poliklinika urgentni centar klinicki centar kcv hronika

Sproveden je hitan nadzor, koji je utvrdio da je pacijent lečen po svim principima zbrinjavanja njegovog zdravstvenog stanja i identifikovao odgovorna lica za ovaj težak propust u zaštiti poverljivih podataka o ličnosti, protiv kojih je pokrenut disciplinski postupak, navodi se u saopštenju Kliničkog centra Vojvodine.

Poverenica: KBC Vojvodine da obezbedi jednak tretman za sve

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković zatražila je danas od nadležnih u Kliničko bolničkom centru Vojvodina da se svim pacijentima obezbedi jednak tretman i da ne dozvole, kao što se desilo se obolelim od HIV-a, da im se taj status javno ističe.

Janković je u saopštenju osudila to što je na endokrinološkom odeljenju i na gastroenterologiji KBC Vojvodine pacijentima crvenim flomasterom u bolničkoj listi koja stoji na krevetu, isticano da imaju HIV.

Poverenica je od nadležnih u KBC Vojvodina tražila da se svim pacijentima obezbedio jednak tretman, garantovan Ustavom i zakonima.

U preporuci mera za ostvarivanje ravnopravnosti upućenoj u KBC Vojvodina, navodi se i da je u Strategiji za prevenciju i kontrolu HIV infekcije i AIDS-a navedeno da je od izuzetnog značaja poštovanje i promocija ljudskih prava osoba koje žive sa HIV-om, ključnih populacija u riziku od HIV-a, kao i drugih osetljivih društvenih grupa.

Unija organizacija Srbije koja se bavi zaštitom osoba koje žive sa HIV/AIDS-om, ukazala je Povereniku na taj slučaj.

Poverenica navodi da osobe sa HIV/AIDS-om imaju pravo na zdravstvenu zaštitu kao i drugi građani, kao i nediskriminišući odnos u bilo kojoj oblasti života, a da zdravstveni radnici imaju posebnu odgovornost u uklanjanju predrasuda i suzbijanju straha prema osobama koje žive sa HIV-om.