Dostupni linkovi

Vlada FBiH prihvatila izvještaj o pravima demobilisanih boraca


Protest demobilisanih boraca u Sarajevu, foto arhiva
Protest demobilisanih boraca u Sarajevu, foto arhiva

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj sjednici prihvatila izvještaj Radne grupe za usaglašavanje Prijedloga zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

Nacrtom ovog zakona propisano je ostvarivanje prava na svim nivoima vlasti (opština, grad, kanton, Federacija), a za njegovo provođenje neophodna su sredstva od 50 miliona maraka godišnje, saopšteno je iz Federalne vlade.

Vlada je zadužila Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata da za Nacrt ovog zakona, u roku od 30 dana, pribavi potrebna mišljenja kantona, jer je riječ zajedničkoj nadleženosti federalnih i kantonalnih vlasti, inakon čega joj treba dostaviti na razmatranje.

Hamza Krkalić, predstavnik demobilisanih boraca na konferenciji za novinare u sarajevu je kazao da su demobilisani broci dobili Registar onakav kakav su tražili.

"Mi smo u ovo ušli prije dvije godine. Kanalisali smo se sami. Rješavamo problem u institucijama, došli smo na ovo. Objava registra je glavna tačka, dobili smo ga u formi u kakvoj smo ga tražili", kazao je Krkalić.

On je istakao da demobilisani borci nisu zadovoljni tačkom o boračkim naknadama.

"Idemo dalje, zakona nema deset godina. Ovo su temelji i idemo graditi dalje. Biće nezadovoljnih, ali ovo je prvi put da imamo zajedničko rješenje. Zakon imaju sve kategorije, ovo su kategorije bez zakona i zadovoljni smo u tom dijelu", poručio je Krkalić.

XS
SM
MD
LG